Utrechtse Dom krijgt een grote opknapbeurt

De restauratie van de Domtoren in Utrecht gaat 37 miljoen euro kosten en duurt vijf jaar. Dat is vanochtend bekendgemaakt door de gemeente.

De toren uit de 14e eeuw moet grondig worden gerestaureerd. Vorig jaar werd met een hoogwerker het 112 meter hoge gebouw geïnspecteerd en werden er foto's gemaakt. De restauratiearchitect constateerde toen dat hij in slechte staat verkeert.

Groot onderhoud is nodig. Natuursteen slijt, voegen en verbindingen komen langzaam los en de ijzeren wapening moet op sommige plekken worden vervangen. Inmiddels is er een steiger aangebracht rond de lantaarn, het hoogste deel van de Domtoren.

Erfgoedparel

De kerktoren werd in 1975 voor het laatst gerestaureerd. Er was toen geen geld om alles te doen. De inschatting was toen dat er weer in 2000 gerestaureerd zou worden, schrijft RTV Utrecht.

Er is geld beschikbaar via het Erfgoedparelfonds van het Rijk. Utrecht is in gesprek over de bijdrage van de provincie. Het resterende bedrag moet komen van subsidie, fondsen en crowdfunding. 12 miljoen is al binnen.

STER reclame