NOS Nieuws

Frankrijk niet op de hoogte van kabinetsbesluit Air France-KLM, ook media verbaasd

De Franse regering is niet ingelicht over de plannen van het kabinet om een aandeel te nemen in Air France-KLM. De Franse minister van Financiën en Economische Zaken Le Maire heeft het nieuws daarover van minister Hoekstra "voor kennisgeving aangenomen", zei hij aan het begin van de nacht in een reactie. "Dit is gebeurd zonder dat bestuur van Air France-KLM of de Franse overheid ervan wisten."

Naar verluidt is Parijs pas een uur voor de persconferentie van Hoekstra geïnformeerd. Toen had de Nederlandse staat al in stilte een belang van 12,68 procent in de holding Air France-KLM genomen.

De Fransen zien dit als ongewenste bemoeienis en als motie van wantrouwen voor de nieuwe topman Ben Smith.

Correspondent Frank Renout

Le Maire noemt het verder belangrijk dat de Frans-Nederlandse maatschappij wordt geleid "in het algemeen belang, zonder inmenging van nationale regeringen". Correspondent Frank Renout ziet in die opmerking een verwijt aan het adres van de Nederlandse regering. "De Fransen zien dit als ongewenste bemoeienis en als motie van wantrouwen voor de nieuwe topman Ben Smith", zegt hij. Van hem is bekend dat hij Air France-KLM meer als één bedrijf wil leiden.

Overigens heeft de Franse regering zelf een aandeel van ruim 14 procent in de holding.

Opmerkelijk

Ook voor de Franse media en vakbonden kwam het nieuws van gisteravond als een verrassing, zegt Renout. "De economische krant La Tribune noemt het een donderslag bij heldere hemel." Het blad Les Echos schreef gisteravond al dat Nederland hiermee iedereen verrast.

Dat minister Hoekstra, als aandeelhouder van de Nederlandse staat, heeft gezegd ook te willen praten over meer invloed bij Air France-KLM, wordt in Frankrijk opmerkelijk gevonden. "Zoals een van de grote bonden bij Air France het gisteren zei: Nederland is altijd boos over de Franse staatsbemoeienis. Nu gaat Den Haag zich zelf bemoeien met Air France-KLM, omdat het jullie nu even goed uitkomt."

Op korte termijn krijgt Nederland nog niet dezelfde invloed als Frankrijk. Renout: "Zelfs als de Nederlandse en de Franse staat straks evenveel aandelen hebben, heeft Frankrijk meer stemrecht omdat het al langer aandeelhouder is." Volgens de Franse wet heb je als 'loyaal aandeelhouder' meer zeggenschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl