Premier May spreekt in het Lagerhuis
NOS Nieuws

May: Lagerhuis mag stemmen over no-deal-brexit of uitstel

De Britse premier Theresa May zal aan het Lagerhuis vragen of het de Europese Unie zonder afspraken wil verlaten, mocht het parlement op 12 maart haar brexitdeal verwerpen. Die stemming volgt dan een dag later.

Als de volksvertegenwoordigers ook een no-deal-brexit afwijzen, dan mogen ze op 14 maart stemmen of ze willen dat May aan Brussel vraagt om uitstel van de brexit. Het Verenigd Koninkrijk moet de EU op 29 maart verlaten.

May zei dat wat haar betreft uitstel mogelijk is tot maximaal eind juni, omdat de Britten anders moeten meedoen aan de Europese verkiezingen. Die zijn in mei, maar het nieuwe Europees Parlement wordt een maand later geïnstalleerd. "Wat voor boodschap zou dat afgeven aan de meer dan 17 miljoen mensen die bijna drie jaar geleden stemden om de EU te verlaten?"

Maar ze waarschuwde het Lagerhuis dat uitstel de mogelijkheid van een no-deal-brexit niet van tafel neemt. "De enige manier om dat te doen is om Artikel 50 in te trekken, wat ik niet zal doen, of in te stemmen met een deal." Artikel 50 is het Europese verdragsartikel waarin het vertrek van een lidstaat uit de unie is geregeld.

Afgelopen weekend bleek dat May de stemming over de aangepaste brexitdeal, die voor morgen stond gepland, uitstelt tot half maart. Ze moet opnieuw met de EU onderhandelen, nadat het Lagerhuis haar eerdere deal in januari met een overweldigende meerderheid had weggestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl