Getty Images / NurPhoto
NOS Nieuws

Oekraïense Maruv niet naar Songfestival vanwege optredens in Rusland

Oekraïne moet op zoek naar een nieuwe artiest voor het Eurovisiesongfestival. De publieke omroep heeft de 27-jarige Maruv teruggetrokken als kandidaat na ophef over haar optredens in Rusland.

Meteen na haar overwinning bij de landelijke voorronde afgelopen weekend zeiden verschillende politici dat ze niet wilden dat Maruv Oekraïne vertegenwoordigt. De zangeres staat namelijk geregeld op Russische podia. Die optredens zijn controversieel, omdat Rusland de separatisten in Oost-Oekraïne steunt en in 2014 het Oekraïense Krim-schiereiland annexeerde.

Maruv zou in Israël optreden met haar Siren Song:

De zangeres en de publieke omroep zaten gisteren de hele dag om tafel om tot een oplossing te komen. Maruv bood aan haar shows in Rusland van de komende maanden af te zeggen. Maar dat was volgens haar niet genoeg voor de zender, die ze van censuur beschuldigt.

"Ik ben een Oekraïens staatsburger, die hier belasting betaalt en ik houd van Oekraïne met heel mijn hart", schrijft ze op Facebook. "Maar ik weiger om leuzen uit te dragen en mijn deelname te gebruiken ter meerdere eer en glorie van onze politici. Ik ben een musicus, geen instrument in de politieke arena."

Patriot

De omroep stelt dat de Songfestivaldeelnemer een culturele ambassadeur is voor het land en dat die de mening van het Oekraïense volk moet uitdragen. Het ministerie van Cultuur doet daar nog een schepje bovenop en zegt dat "alleen patriotten die zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid" zouden mogen meedoen met de liedjescompetitie zolang "duizenden helden sterven voor de territoriale integriteit van Oekraïne".

De tv-zender gaat op zoek naar een nieuwe deelnemer voor het Songfestival, dat half mei wordt gehouden. Voor Nederland doet singer-songwriter Duncan Laurence mee. Hij staat op donderdag 16 mei in de tweede halve finale. Welk liedje Laurence gaat zingen, wordt op 7 maart bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl