EPA
NOS Nieuws

Rusland zendt Eurovisiesongfestival dit jaar niet uit

De Russische televisie boycot een programma dat elk jaar garant staat voor miljoenen kijkers. Het Eurovisiesongfestival is dit jaar niet te zien op de Russische staatstelevisie. Die heeft daartoe besloten omdat de Russische deelneemster niet welkom is in Oekraïne, waar het liedjesfestival dit jaar wordt gehouden.

Rusland heeft van de organiserende Europese omroeporganisatie EBU (het vroegere Eurovisie) te horen gekregen dat het niet is gelukt om Oekraïne op andere gedachten te brengen.

Dat land heeft zangeres Joelia Samojlova een inreisverbod opgelegd omdat ze op de Krim heeft opgetreden na de annexatie door Rusland. Ze was erheen gereisd over Russisch grondgebied en dat is volgens de Oekraïense wet strafbaar.

Satelliet

In maart opperde de EBU als tussenoplossing dat Samojlova via een satellietverbinding zou meedoen, maar Rusland weigerde dat. De EBU oefende daarna zware druk uit op Oekraïne om de Russische zangeres toch toe te laten, maar Kiev houdt voet bij stuk.

De finale van het Eurovisiesongfestival is op zaterdag 13 mei. Op 11 mei doen de zangeressen van O'G3NE voor Nederland mee aan de halve finales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl