Burgemeester Halsema bij de Dokwerker ANP

Bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam is de Februaristaking van 1941 (zie kader) herdacht. Schrijfster en actrice Nazmiye Oral las twee gedichten voor en burgemeester Halsema hield een toespraak.

Halsema zei dat de staking niet wordt herdacht omdat die het lot van Joodse Amsterdammers heeft veranderd - tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er zo'n 60.000 vermoord. "Daarvoor was er te veel verraad, medewerking en onverschilligheid" zei de burgemeester, doelend op collaboratie met de nazi's.

Wel vindt de herdenking plaats om stil te staan bij "het fatsoen, de moed en het diepe mededogen" van gewone arbeiders die opstonden tegen de bezettingsmacht. Dit ziet Halsema als een aansporing om moedig te zijn en waar nodig op te staan tegen "onrecht, rassenhaat, antisemitisme en discriminatie".

Femke Halsema noemde de stakers een voorbeeld voor de Amsterdammers:

'Deze stakers waren de Amsterdammers die wij willen zijn'

Afgelopen vrijdag werd de Dokwerker, het symbool van de Februaristaking, beklad. Omdat dit vrijwel zeker het werk was van ADO Den Haag-supporters, waren er zowel ADO- als Ajax-vertegenwoordigers bij de herdenking.

Op verzoek van Halsema legden operationeel directeur Rutger Arisz van Ajax en ADO-clubicoon Lex Schoenmaker samen met KNVB-voorzitter Michael van Praag een krans.

KNVB-voorzitter Michael van Praag legt met Ajax en ADO Den Haag krans bij de Dokwerker ANP

STER reclame