De Dokwerker is beklad met de kleuren van ADO Den Haag
NOS NieuwsAangepast

ADO-fans bekladden gebouwen en Dokwerker Amsterdam, Halsema doet aangifte

In Amsterdam is het beeld van de Dokwerker met gele en groene verf beklad. Ook op andere plekken in de hoofdstad zijn deze verf en leuzen als "JHK" aangebracht. In kringen van voetbalsupporters betekent dat "Joden Hebben Kanker". Met "Joden" worden dan Ajax-supporters bedoeld.

De bekladdingen zijn vrijwel zeker het werk van supporters van ADO Den Haag. Groen en geel zijn hun clubkleuren. Ajax speelt zondag uit in Den Haag.

Op een Instagram-account van ADO-supporters staan foto's van locaties in Amsterdam waar groen-gele verf op muren en etalages is aangebracht. Ook spuit iemand "FCDH070" op een muur.

Burgemeester Halsema doet in overleg met politie en OM aangifte, in ieder geval van vernieling van gemeentelijke eigendommen maar mogelijk van meer. "De Dokwerker staat voor alle mensen die in Nederland zijn opgestaan tegen de vervolging van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het is een belangrijk historisch monument en een dierbaar symbool in onze stad: daar blijf je vanaf."

ADO Den Haag distantieert zich van de actie. "Het is respectloos en triest. Het is vanzelfsprekend dat wij met ADO Den Haag afstand nemen van deze gebeurtenissen", zegt directeur Manders op de website van de club.

Ook burgemeester Krikke van Den Haag keurt de actie af. "Goed dat Amsterdam aangifte doet", zegt ze. "Dit gedrag is niet te tolereren en moet worden bestraft." Ze heeft haar afschuw aan haar Amsterdamse collega overgebracht.

Camera's

Volgens de Amsterdamse politie zijn de bekladdingen gisteravond laat of vannacht aangebracht. Agenten zijn een onderzoek gestart, dat onder meer bestaat uit het opvragen van beelden van beveiligingscamera's.

De Dokwerker herinnert aan de Februaristaking van 1941. Dat was een protest tegen de Jodenvervolging door de Duitse bezetter, dat zich ook uitbreidde naar andere steden.

Demonstratie

Supporters van Ajax demonstreren zondag tijdens het duel met ADO Den Haag in de Haagse binnenstad, omdat ze niet naar de wedstrijd mogen.

Dat mag al meer dan tien jaar niet. In 2006 verbood de toenmalige burgemeester Deetman de komst van Ajax-supporters na een overval van Ajax-hooligans op het supportershonk van ADO. Dat verbod geldt nog altijd.

Krikke zegt dat de gemeente er alles aan doet om de demonstratie goed te laten verlopen, "met bijzondere aandacht voor de veiligheid en openbare orde".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl