Nog steeds discussie over verplaatsen Ajax-PEC: 'Hele competitie heeft er last van'

time icon
Pro Shots

Onder protest van PSV en PEC Zwolle houdt de KNVB vooralsnog vast aan het verzetten van de eredivisiewedstrijd Ajax-PEC Zwolle, zodat de Amsterdammers zich "in het belang van het Nederlandse voetbal" beter kunnen voorbereiden op het Champions League-duel bij Real Madrid op 5 maart.

Ajax-PEC Zwolle is verschoven van zaterdag 2 maart naar woensdag 13 maart, om 18.30 uur. Competitievervalsing, lieten PSV en PEC al weten. PSV zal echter geen verdere actie ondernemen, maar PEC heeft het dringende verzoek ingediend om het besluit terug te draaien.

Alles draait om een Champions League-ticket

Omdat Red Bull Salzburg gisteren in de Europa League won van Club Brugge is Nederland het rechtstreekse Champions League-ticket voor de landskampioen van 2020 virtueel kwijtgeraakt aan Oostenrijk. Alleen als Ajax wint bij Real kan Nederland het ticket terugkrijgen.

PSV-trainer Mark van Bommel liet zich vandaag voor het eerst uit over de kwestie: "Goed dat de KNVB meedenkt met de clubs in Europa, maar niet op deze manier. Als je afspraken wilt veranderen, moet je overleggen. De hele competitie heeft er last van. Degradatie, play-offs en kampioenschap."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Bommel over verzetten Ajax-PEC: 'Hele competitie heeft er last van'

Volgens de Eindhovenaren waren er aan het begin van het seizoen afspraken gemaakt over een dag rust, maar dan wel voor beide partijen. Dat nu eenzijdig is besloten om de wijziging door te voeren, is volgens PSV een schending van die afspraken.

Ook voor Ajax zijn er nadelen

Ajax heeft nu meer tijd om zich voor te bereiden op Real, maar minder tijd om het belangrijke eredivisieduel met AZ in te gaan. "Nationaal gezien is het geen voordeel. Maar je moet altijd dingen afwegen", zegt Ajax-coach Erik ten Hag daarover.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ten Hag over uitstellen Ajax-PEC: 'Europees gezien een voordeel'

In dit geval gaat de Champions League dus boven de strijd om de landstitel. Ajax speelt straks drie eredivisieduels in een week, tegen Fortuna Sittard, PEC en AZ. Het verweer van Ten Hag: "Wij spelen bijna het hele jaar al drie keer per week."

Vreemde gang van zaken voor PEC

En dan is er nog PEC Zwolle, dat door de verschuiving opeens drie wedstrijden in acht dagen moet spelen. Voorzitter Adriaan Visser is totaal niet te spreken over de hele gang van zaken.

"Voor de thuiswedstrijd van Ajax tegen Real heeft de KNVB contact gezocht. Of wij het een optie zouden vinden de ontmoeting met Ajax te verplaatsen bij een goed resultaat (lees: winst of gelijkspel) van de Amsterdammers in de Champions League", schrijft hij in een column op de website van PEC.

"We hebben toen aangegeven dat wij ongeacht het resultaat niet voornemens waren mee te werken. Woensdag 13 februari verliest Ajax met 1-2 van Real en daarmee is de kous af. Na contact van onze kant met de KNVB werd dat bevestigd. Daarna kwam toch de wijziging en dat werd medegedeeld alsof wij geen partij zijn in deze."

PEC Zwolle
@PECZwolle
Een nieuwe column van voorzitter Adriaan Visser, over de sportieve prestaties in 2019 en het onbegrip over de datumwijziging van Ajax - PEC Zwolle: https://t.co/Jp4GC4s4QM #peczwolle #ajapec #onsblauwwithart
3 maanden geleden

Visser gaat verder: "Hoe is het voor onze werkende en studerende aanhang mogelijk opeens een wedstrijd op woensdagavond 18.30 uur te bezoeken, terwijl in alle agenda's van de zaterdagavond is uitgegaan?"

'Ongunstig voor supporters'

Daarop reageert manager competitiezaken Bluyssen van de KNVB: "We beseffen dat de aanvangstijd van 18.30 uur op een doordeweekse dag ongunstig is voor de supporters van PEC Zwolle, maar omdat het een Champions League-avond is, kan het helaas niet anders. "

STER Reclame