Hakim Ziyech samen met Daley Sinkgraven na de wedstrijd tegen NAC Breda Pro Shots

De eredivisiewedstrijd Ajax-PEC Zwolle is met anderhalve week verplaatst, van zaterdag 2 maart naar woensdag 13 maart. Ajax speelt op 5 maart de return in de Champions League tegen Real Madrid. De verschuiving leidt tot woede bij PSV en PEC Zwolle.

De KNVB wil Ajax alle gelegenheid geven voor een optimale voorbereiding. De woensdag voor de wedstrijd tegen Real, op 27 februari, ontmoet Ajax Feyenoord in het bekertoernooi. En drie dagen ervoor staat het competitieduel met ADO op het programma.

Manager competitiezaken Jan Bluyssen zegt op de KNVB-site: "In het belang van het Nederlandse voetbal hebben we voorafgaand aan dit seizoen met alle clubs afgesproken om zoveel mogelijk rekening te houden met de Europese verplichtingen van de Nederlandse clubs. Ajax is dit seizoen nog de enige club die de punten voor de coëfficiëntenlijst van de UEFA kan binnenhalen, dus daar houden we zoals afgesproken rekening mee."

Een goede positie op de coëfficiëntenlijst betekent dat de kampioen van het seizoen 2019/2020 zich nog rechtstreeks kan plaatsen voor de groepsfase van de Champions League.

Schending van de afspraken

Bij PSV, dat met Ajax verwikkeld is in de strijd om de landstitel, zijn ze niet blij met de wijziging. De Eindhovense club heeft er zelfs ernstige bezwaren tegen en dat ook kenbaar gemaakt bij de voetbalbond.

Volgens manager perszaken Thijs Slegers zijn er aan het begin van het seizoen heldere afspraken gemaakt over een dag rust in de Europese campagne. Maar dat zou dan voor beide clubs moeten gelden. Dat nu eenzijdig is besloten om de wijziging door te voeren is een schending van die afspraken, aldus PSV.

De wedstrijd op 13 maart tussen Ajax en PEC wordt nu om 18.30 uur gespeeld. Ook in Zwolle is men woedend over de wijziging. "Wij zijn furieus", aldus technisch directeur Gerard Nijkamp.

"Dit is nooit besproken. Wij moeten nu drie keer spelen in acht dagen en onze supporters moeten op een doordeweekse dag om half zeven in Amsterdam zijn en daarvoor een snipperdag opnemen. Wij gaan stevig in verweer en sluiten juridische stappen niet uit."

STER reclame