Hakim Ziyech treurt na de nederlaag tegen Real Madrid

Fel Ajax in slotfase onderuit tegen Real Madrid: 1-2

De entree van de VAR in de Champions League zal Ajax zich nog wel even heugen na de nipte thuisnederlaag tegen Real Madrid. Het boeiende voetbalgevecht eindigde in 1-2. De ingreep van de videoscheidsrechter om in de eerste helft een Ajax-goal af te keuren was van grote invloed.

Erik ten Hag koos na de deceptie bij Heracles voor een tactische variant zonder echte spits. Geen Kasper Dolberg en geen Klaas-Jan Huntelaar. De positie centraal voorin was voor Dusan Tadic die dat eerder in de Champions League twee keer goed invulde tegen Bayern München.

Ook opvallend was de basisplaats voor David Neres. Bij Real Madrid was Gareth Bale de verrassende naam aan de aftrap.

Fel Ajax

Ajax opende fel, maar de eerste kans was voor Real. Na een counter krulde Bale de bal in de handen van Andre Onana. Ajax werd voor het eerst gevaarlijk via Noussair Mazraoui, de verdediger schoot voorlangs. Na een klein kwartier moest Onana voor de tweede keer redding brengen na een knap schot van Vinícius Júnior.

Gaandeweg de eerste helft ontwikkelde zich een boeiend gevecht waarin Ajax het initiatief had. Echt uitgespeelde kansen leverde dat lange tijd niet op, maar Dusan Tadic raakte wel de paal nadat hij ineens op doel knalde.

Tien minuten voor rust lukte het Ajax wel om de Real-verdediging uit elkaar te spelen, maar oog in oog met doelman Thibaut Courtois faalde Hakim Ziyech in de afronding.

Karim Benzema viert zijn treffer in Amsterdam

Amper een minuut na die knappe redding ging Courtois in de fout. Hij grabbelde na een kopbal van Matthijs de Ligt waarna Nicolás Tagliafico alsnog met het hoofd scoorde. Maar de Belgische keeper werd gered door de VAR die als enige in een kluwen van spelers zag dat Tadic hinderlijk buitenspel stond.

Na rust verhoogde Ajax het tempo in de wetenschap dat 0-0 niet de beste uitgangspositie was voor de return, Real kon zich een afwachtende houding permitteren.

Goals

Na een uur kregen de Spanjaarden de goal waarop ze loerden. Vinícius sprintte weg uit de rug van Mazraoui en Benzema kegelde van dichtbij raak. Ajax was even van slag door die dodelijke counter, maar herpakte zich knap. Een kwartier voor tijd kreeg de thuisploeg de goal die het verdiende: Neres gaf voor, Ziyech schoot binnen.

Het duel leek op een remise af te stevenen maar in de 87ste minuut was het toch Real dat weer toesloeg via invaller Marco Asensio. In Amsterdam restte de kater, ook omdat de ingevallen Kasper Dolberg in de slotseconde nog een grote mogelijkheid verprutste.