Jawed S. in de rechtbank
NOS Nieuws

Wekdienst 22/2: Charly T. voor rechter en rapport over zes insulinemoorden

Goedemorgen! Vandaag komt in Spanje de 17-jarige Nederlander Charly T. voor de rechter. Hij wordt verdacht van aanranding. In Amsterdam begint een andere rechtszaak: die tegen Jawed S. Hij stak eind augustus twee Amerikaanse toeristen neer op Amsterdam Centraal.

Wolkenvelden overheersen vandaag en af en toe is er ruimte voor de zon. Het wordt maximaal 11 tot 14 graden, bij een zwakke tot matige oostelijke wind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Spanje staat de 17-jarige Nederlander Charly T. voor het eerst voor de rechter. Hij zit al maanden vast in Alicante en wordt verdacht van aanranding van twee Britse meisjes. De zitting is achter gesloten deuren.
    NOS Stories maakte met correspondent Rop Zoutberg de volgende video over gevangen zitten in het buitenland.
  • In Amsterdam is een pro-formazitting in de rechtszaak tegen Jawed S., die eind augustus twee Amerikaanse toeristen neerstak op Amsterdam CS. Zij raakten zwaargewond. Een van de twee slachtoffers zit voor de rest van zijn leven in een rolstoel.
  • En de Inspectie Gezondheidszorg komt met een rapport over de 22-jarige verpleger die zes ouderen zou hebben gedood door ze te veel insuline te geven. Tegen de Rotterdamse verdachte loopt ook een strafrechtelijk onderzoek.

Wat heb je gemist?

De Amerikanen laten voorlopig tweehonderd militairen achter in Syrië als "een kleine vredesmacht", zegt een woordvoerder van het Witte Huis. Hoe lang zij zullen blijven, is niet bekend.

Dat is een reactie op kritiek op president Donald Trump nadat hij eind vorig jaar had gezegd dat alle Amerikaanse militairen Syrië zouden verlaten. Volgens Trump is Islamitische Staat verslagen, en was de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het land daarom niet meer noodzakelijk.

Een van de pijnpunten bij het terugtrekken is wat er straks gebeurt met de Koerdische milities in Syrië die, gesteund door de Amerikanen, vechten tegen IS. Gevreesd wordt dat Turkije hen zal aanvallen als de Amerikanen zijn vertrokken. Trump dreigde eerder Turkije economisch te verwoesten als dat gebeurt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Nijmegen werden gisteravond de 800 slachtoffers herdacht van het bombardement door geallieerde troepen. Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Amerikaanse piloten bijna de hele binnenstad verwoestten. Om 13.28 uur luiden de klokken twee minuten ter nagedachtenis.

Nijmegen herdenkt slachtoffers bombardement van 1944

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl