NOS SchaatsenAangepast

Schouten en Hekman zegevieren op het ijs van de Botnische Golf

Hekman wint in Lulea vierde marathon uit Grand Prix-cyclus

Op het Zweedse ijs in de Botnische Golf (tussen Zweden en Finland) hebben Gary Hekman en Irene Schouten de vierde marathon uit de Grand Prix-cyclus op hun naam geschreven.

De mannen reden de honderd kilometer in Lulea op een hoog tempo. Zodoende kon een kopgroep nooit echt wegkomen van het peloton ondanks pogingen van onder andere Christiaan Hoekstra, Erik Jan Kooiman en Frank Vreugdenhil.

In de eindsprint probeerde Jorrit Bergsma nog los te komen, maar hij kon niet voorkomen dat Hekman er met de winst vandoor ging. In een eindsprint bleef hij Bergsma en Ariëns voor.

Eerste zege voor Schouten op natuurijs

Voor Schouten was het haar eerste marathon op natuurijs dit seizoen. De twaalf marathons die ze reed op kunstijs won ze allemaal. De 26-jarige schaatsster was in een sprint klassementleidster Carla Ketellapper-Zielman de baas. Schoutens ploeggenoot Carien Kleibeuker werd derde.

Schouten wint op natuurijs in Lulea

Met Ketellapper-Zielman, Floor Peters en ploeggenote Carien Kleibeuker reed de nationaal kampioene op het ijs van de Botnische Golf in de voorlaatste ronde weg uit een twaalfkoppige groep met favorieten.

Kleibeuker verrichtte daarna het kopwerk voor Schouten en in de sprint maakte ze het karwei af. Peters kwam ten val en werd vierde achter Kleibeuker.

Nog twee Grand Prix-wedstrijden

In totaal rijden de schaatsers zes wedstrijden in de Grand Prix-cyclus. Eerder was Hekman al de snelste op de Weissensee in Oostenrijk tijdens de tweede wedstrijd.

Het peloton rijdt nog twee marathons in Scandinavië, de drie wedstrijden op de Botnische Golf vormen het slotstuk van de Grand Prix.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl