Tims Imaging
NOS SchaatsenAangepast

Hekman en Zielman snelsten in KPN Grand Prix 2

Gary Hekman heeft op de Oostenrijkse Weissensee de KPN Grand Prix 2 gewonnen. De marathonschaatser van AB Vakwerk troefde na zestig kilometer in de eindsprint Evert Hoolwerf en Peter van der Pol af in het opwarmertje voor de Alternatieve Elfstedentocht van woensdag.

Na twintig kilometer gingen Erik Jan Kooiman, vorig jaar winnaar van 'de Alternatieve' over 200 kilometer, en Stefan Wolffenbuttel op avontuur. Mats Stoltenburg, Marco van der Tuin, Marcel van Ham, Evert Hoolwerf, Arjan Stroetinga, Kevin Hoekstra en Chiel Smit slaagden er vervolgens in zich aan te sluiten bij het duo.

Nadat de kopgroep was geslonken tot vier man (Hoolwerf, Stoltenborg, Van Ham en Van der Tuin), vond de AB Vakwerk-formatie het tijd worden voor een serieuze jacht op de koplopers.

Desalniettemin gingen Hoolwerf en Stoltenborg als eersten de laatste ronde van vijf kilometer in, op korte afstand gevolgd door hun medevluchters. Het viertal bleek uiteindelijk niet bestand tegen de gebundelde kracht van AB Vakwerk. Hekman maakte in de sprint het ploegenspel op voorbeeldige wijze af. Hij is ook de leider in het klassement na twee races.

Zielman weer snelste bij de vrouwen

Carla Ketellapper-Zielman toonde zich andermaal de rapste bij de vrouwen. De winnares van de NK van afgelopen zaterdag bleef in de eindsprint Lisa van der Geest en Maya de Jong voor.

tims imaging
Carla Ketellapper-Zielman zegeviert opnieuw op de Weissensee

Halverwege de marathon over 40 kilometer reden negen rijdsters weg, maar die vlucht was geen lang leven beschoren. Met nog twee ronden te gaan kwam Sara van Vliet evenmin echt weg.

Imke Vormeer waagde in de slotronde ook een poging. Kelly Schouten, Manon Kamminga en Zielman reageerden en alles kwam weer bijeen.

In de eindsprint was Zielman iets sneller dan Van der Geest, al moesten er net als zaterdag wel weer videobeelden aan te pas komen om dat te kunnen vaststellen. De winnares verdrong in het klassement Manon Kamminga, die donderdag de Aart Koopmans Memorial op haar naam schreef, van de koppositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl