NOS SchaatsenAangepast

Den Hertog en Kamminga sprinten naar zege in Aart Koopmans Memorial

Den Hertog sprint naar zege in Aart Koopmans Memorial

Sjoerd den Hertog heeft de Aart Koopmans Memorial op zijn naam geschreven. De 27-jarige marathonschaatser toonde zich na 80 kilometer de sterkste op de Oostenrijkse Weissensee.

Waar het bij de vrouwen uitdraaide op een massasprint, gewonnen door Manon Kamminga, ging het bij de mannen na 16 rondes van 5 kilometer tussen vier man: Den Hertog, Jordy Harink, Niels Overvoorde en Marcel van Ham, ploeggenoot van Den Hertog.

Den Hertog bleef Harink uitendelijk nipt voor, beiden kregen een tijd van 1.59,14 achter hun naam. Overvoorde legde op twee seconden achterstand beslag op plek drie.

Kamminga wint massasprint en schrijft Aart Koopmans Memorial op haar naam

Bij de vrouwen was het woord dus aan de sprinters. Alle vluchtpogingen, waaronder twee van Loes Adegeest, werden gedecideerd gepareerd, waarmee een massasprint onvermijdelijk bleek.

De 26-jarige Kamminga bleek na 60 kilometer schaatsen het meeste over te hebben. De pas 19-jarige Maya de Jong werd tweede, Merel Bosma eindigde als derde.

ANP
Manon Kamminga was na 60 kilometer de snelste in een massasprint

Het was voor het eerst in drie jaar dat de Aart Koopmans Memorial weer eens verreden werd. De edities van 2017 en 2018 werden afgelast vanwege slechte weersomstandigheden.

De marathonschaatssters blijven voorlopig nog bij Weissensee. De komende dagen staan ook nog het Open Nederlands kampioenschap, de Jumbo Cup en de Alternatieve Elfstedentocht op het programma.

De twee laatstgenoemde races behoren net als de Aart Koopmans Memorial tot de KPN Grand Prix.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl