Pieter Elbers voor de bekendmaking van de jaarcijfers in Parijs
NOS Nieuws

Opnieuw goed jaar KLM, topman Elbers blij na 'moeilijke periode'

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft een goed jaar achter de rug. Vorig jaar was de winst ruim een miljard euro, ongeveer net zo veel als een jaar eerder. Topman Pieter Elbers is tevreden met het resultaat.

Hij reageerde ook op de speculatie over zijn positie de afgelopen weken. "Het is een complexe periode geweest. Ik ben blij dat die achter de rug is en dat we gewoon vooruitgaan."

Elbers zei dat hij zich nu weer vooral wil bezighouden met de "business":

'Alle steun is hartverwarmend geweest'

Gisteren werd bekend dat Elbers mag aanblijven als president-directeur van KLM. Er waren geruchten dat de Canadese topman Ben Smith van Air France-KLM van de Nederlander af wilde, omdat hij van het concern meer één bedrijf wil smeden.

In ruil voor het aanblijven van Elbers, treedt Smith toe tot de raad van commissarissen van KLM. Dat betekent in de praktijk dat hij over zijn schouder gaat meekijken. De KLM-topman zei dat hij samen met de Canadees "alle onderdelen Air France-KLM een stap verder wil helpen".

Hij is daarom blij met het speciale comité van ceo's dat in het leven is geroepen. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat we als KLM meesturen met de koers van het bedrijf. Dat we de dingen die we in Amsterdam of Amstelveen goed doen, ook kunnen delen met de collega's daar."

Voor de persconferentie over de kwartaalcijfers poseerden Smith en Elbers voor de camera's. Op de vraag van fotografen of ze elkaar de hand wilden schudden, werd niet gereageerd:

Elbers en Smith schudden elkaar de hand niet

Elbers zei dat de cijfers laten zien dat het goed gaat bij KLM. "Maar je kan nooit achterover leunen." Bij Air France waren de resultaten het afgelopen jaar een stuk minder. De winst kelderde er met 600 miljoen euro naar ruim 250 miljoen euro.

Het verschil in resultaten met het zusterbedrijf is volgens Elbers te danken aan de bedrijfsvoering bij KLM. "Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat alle wijzertjes de goede kant op gaan."

De Nederlandse topman ging ook nog in op alle steun die hij de afgelopen tijd kreeg van het KLM-personeel. Dat voerde actie voor zijn aanblijven. Een petitie werd 25.000 keer ondertekend. Dat is hartverwarmend geweest, zei Elbers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl