1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Elbers blijft aan als topman van KLM

President-directeur Pieter Elbers van KLM mag aanblijven. Dat heeft het bestuur van Air France-KLM besloten. Het voornemen is om de termijn van de Nederlander in april te verlengen.

Over Elbers' positie is de afgelopen tijd hevig gespeculeerd. Het personeel van KLM voerde actie voor zijn aanblijven. Een petitie werd 25.000 keer ondertekend. De commotie leidde ertoe dat Air France-KLM-topman Ben Smith vrijdag in Nederland "een intensief gesprek" had met de ministers Hoekstra van Financiën en Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur.

Hoekstra is tevreden met de herbenoeming. "Ik verwelkom dit besluit. Pieter Elbers heeft de afgelopen jaren uitstekend werk verricht bij KLM. Voor het kabinet blijft onverkort dat de Nederlandse belangen in Air France-KLM beschermd moeten worden."

Smith, die het luchtvaartconcern sinds augustus leidt, wil meer eenheid smeden tussen KLM en het Franse moederbedrijf. Daarom wil hij dat iemand uit het bestuur van de moedermaatschappij zitting neemt in de raad van commissarissen van KLM. Er waren geruchten dat Elbers dit proces belemmerde en daarmee zijn positie aan het wankelen bracht.

Minder zelfstandig

Inmiddels is duidelijk dat Smith zelf toetreedt tot de raad van commissarissen van KLM. "Dat betekent dat hij over de schouder van Pieter Elbers gaat meekijken bij alle besluiten die Elbers neemt bij KLM", licht economie-verslaggever Eva Wiessing de plannen toe.

Ook de top van het concern wordt opnieuw vormgegeven, waarbij de afzonderlijke bestuursvoorzitters van Air France en KLM toetreden tot het bestuur van het moederbedrijf. Dit moet leiden tot verdere samenwerking onderling.

De raad van commissarissen van KLM laat in een reactie weten tevreden te zijn over deze uitkomst. "De afspraken over de positie van KLM blijven onaangetast", zegt een woordvoerder.

Vergadering

Morgen volgt een toelichting als het concern in Parijs de jaarcijfers presenteert. Dan zitten Smith en Elbers ook samen achter de tafel. De aandeelhouders van Air France-KLM moeten op de jaarvergadering in april formeel nog instemmen met de herbenoeming van Elbers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl