Shamima Begums zus laat een foto van haar zien vlak na haar vermissing in 2015
NOS NieuwsAangepast

IS-bruid raakt de Britse nationaliteit kwijt

Een Britse vrouw die zich op haar 15e aansloot bij terreurgroep IS in Syrië, raakt haar Britse nationaliteit kwijt. Bronnen rond de regering zeggen dat dit mogelijk is omdat ze in aanmerking komt voor het staatsburgerschap van een ander land. De vrouw, Shamima Begum, is nu 19.

De advocaat die haar familie bijstaat, zegt dat die teleurgesteld is en hij zal alles in het werk stellen om de beslissing terug te draaien. Begum verliet Londen in 2015 met twee schoolvriendinnen en wil nu terugkeren.

Ze werd vorige week door journalisten van The Times gevonden in een Syrisch vluchtelingenkamp, nadat bekend was geworden dat ze Baghouz had verlaten, het laatste Syrische bolwerk. Ze zei toen dat ze terug naar huis wilde om te bevallen. Afgelopen weekend beviel ze van een zoon.

In het interview zei ze dat ze geen spijt heeft van haar tijd in Syrië en dat ze nog twee kinderen had gekregen, die allebei zijn overleden als gevolg van ondervoeding en gebrek aan medicijnen.

Tegen een verslaggever van Sky News zei ze afgelopen weekend dat ze geen idee had waar ze aan begon toen ze vertrok:

'Ik heb nooit iets gevaarlijks gedaan'

In het interview vraagt de verslaggever haar of ze excuses wil aanbieden vanwege alle onschuldige mensen die zijn omgekomen, bijvoorbeeld bij de aanslag op de Manchester Arena. In 2017 kwamen daar 22 mensen om het leven bij een concert van Ariana Grande. Daarop zegt ze dat ze niet wist dat er ook kinderen waren omgekomen en dat het haar spijt dat er onschuldige mensen worden getroffen.

Ze trekt de vergelijking met vrouwen en kinderen die nu in Baghouz worden getroffen door bombardementen en zegt dat dat iets anders is dan het doden van militairen uit zelfverdediging.

Volgens Begum is een van haar vriendinnen omgekomen in Syrië. Over het lot van de andere vriendin is niets bekend.

Nederlandse man

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de veiligheid van het land en zijn inwoners vooropstaat en dat de beslissing om iemand de Britse nationaliteit af te nemen niet licht wordt genomen. Begums moeder zou de Bengaalse nationaliteit hebben en volgens de wet in Bangladesh zou haar dochter die ook kunnen krijgen. Het is niet mogelijk om iemands nationaliteit af te nemen als die daardoor statenloos wordt.

De vader van Begums pasgeboren baby is een Nederlandse jihadist, een man die bekeerd is tot de islam en zich zou hebben overgegeven aan een groep Koerdische strijders. Begum trouwde binnen twee weken na haar aankomst in Raqqa met hem. Het kind krijgt de Britse nationaliteit, omdat het is geboren voordat zijn moeder die van haar kwijtraakte, maar kan mogelijk ook de Nederlandse krijgen.

Naar Nederland?

Begum heeft bij ITV gereageerd op het afnemen van haar Britse nationaliteit. Ze zegt dat ze het moeilijk te accepteren vindt. Ook zegt ze dat ze mogelijk gaat onderzoeken of ze via haar man naar Nederland kan. "Als hij teruggestuurd wordt naar Nederland, kan ik op hem wachten zolang hij in de gevangenis zit", zegt ze tegen het tv-station.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zegt na vragen van de NOS geen uitspraken te doen over eventuele asielaanvragen van individuele gevallen.

Toch lijkt de komst van Begum naar Nederland op grond van gezinshereniging vrijwel kansloos. Volgens de voorwaarden van de IND moeten beide aanvragers 21 jaar en ouder zijn (Begum is 19 jaar). Ook moet het koppel een 'duurzame relatie' hebben, die door beide personen moeten worden ondertekend. Een trouwakte geldt ook, maar of een bruiloft die bezegeld is in het kalifaat hier ook onder valt, is onduidelijk.

Mocht het Begum lukken om (via haar moeder) de Bengaalse nationaliteit te krijgen, dan zou ze daarmee wel een visum kunnen aanvragen voor Nederland. Zo'n visum geldt dan voor 90 dagen.

Arnhem

The Sun heeft op 16 februari foto's van de man gepubliceerd, Yago R. Bekend is dat R. 26 jaar is en in oktober 2014 vanuit Arnhem naar IS-gebied is vertrokken. Hij staat sinds maart 2016 op de nationale terrorismelijst. Mogelijk had hij banden met leden van de terroristische cel uit de omgeving van Arnhem die vorig jaar september werd opgerold. Zij worden ervan verdacht dat ze een grote aanslag in Nederland aan het voorbereiden waren.

In Nederland is tot nu toe van 15 jihadisten hun Nederlandse nationaliteit ingetrokken of is besloten dat dat indien mogelijk zal gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl