Woede in Tweede Kamer over verkeerde voorspelling energierekening

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wiebes: het kabinet had niet zo stellig moeten zijn

De Tweede Kamer is woedend over de fout die het kabinet maakte bij de voorspelling van de energierekening voor 2019. "Dit is voor ons niet acceptabel", zegt Kamerlid Mulder van regeringspartij CDA. Coalitiepartner VVD vindt de fout ook onvergeeflijk. "Er zijn sommen gemaakt op basis van oude gegevens, dat mag niet gebeuren."

Vanochtend werd bekend dat het kabinet achterhaalde gegevens heeft gebruikt bij de ramingen van de gemiddelde energienota van burgers. Op basis van die gegevens deed staatssecretaris Keijzer in december een forse stijging van de rekening nog af als bangmakerij, maar ze erkent nu dat ze het mis had.

Slecht voor het vertrouwen

Ook de oppositiepartijen zijn kwaad en voelen zich in hun hemd gezet omdat zij bijna allemaal hadden gewaarschuwd voor een hogere energierekening in 2019. SP-leider Marijnissen: "Dit is een grof schandaal, het kabinet liegt dat het barst. We werden weggehoond met onze waarschuwingen." Ook de PVV spreekt van liegen en bedriegen.

Volgens regeringspartijen ChristenUnie en D66 is de fout slecht voor het vertrouwen van de burger in de overheid, en dan met name het klimaatbeleid van de overheid. "Wordt bij de doorrekening van het klimaatakkoord wel van de juiste cijfers uitgegaan?" vraagt D66-Kamerlid Sienot zich af.

"Wat een ongelofelijke stommiteit", zegt ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber. "Dit zorgt voor onrust in de samenleving. Hoe gaan we ervoor zorgen dat burgers weer vertrouwen gaan krijgen?"

'Dit gaat niet over enkele tientjes'

"Voor het kabinet is dit zeer ernstig", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Ze zeiden steeds 'Nee hoor, het valt wel mee'. Maar het valt helemaal niet mee, weten we nu. En dit gaat niet over enkele tientjes."

Ook is de geloofwaardigheid van toekomstige berekeningen in het geding, zegt Fresen. "Als straks de conclusie is dat de klimaatplannen betaalbaar zijn, is het op zijn zachtst gezegd maar de vraag of veel mensen dat nog geloven."

Het kabinet zal ook iets moeten met de roep om compensatie. "Volgende maand zijn er verkiezingen", zegt Fresen. "Als er compensatie moet komen, dan kunnen ze daar echt niet lang mee wachten, al weet nog niemand hoe dat dan zou moeten. Want de regeringspartijen zijn hier ook door overvallen."

Update

De oppositiepartijen willen dat het kabinet nu al de toezegging doet dat de hogere energierekening wordt gecompenseerd als de koopkracht voor veel huishoudens daardoor lager blijkt uit te pakken dan voorgespiegeld.

Maar nu al een compensatie beloven gaat minister Wiebes te snel. Hij verwacht volgende maand nieuwe ramingen van de koopkrachtcijfers over 2019. Hij heeft ook het Planbureau voor de Leefomgeving "een update" gevraagd van de verwachte energiekosten. Als deze cijfers binnen zijn, wil de Kamer een debat met Wiebes en zijn collega's Hoekstra van Financiƫn en Koolmees van Sociale Zaken.

Wiebes verklaarde eerder vandaag al dat het kabinet duidelijker had moeten zeggen dat de inschattingen voor de energienota van 2019 waren gebaseerd op cijfers van meer dan een jaar oud.

Terugblik: In december 2018 zei staatssecretaris Keijzer nog namens minister Wiebes dat de sombere voorspellingen niet klopten en dat mensen niet bang moesten worden gemaakt:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Terugblik: staatssecretaris in december over bangmakerij energierekening

STER Reclame