NOS Nieuws

Legalisering online gokken een feit: ook Eerste Kamer stemt in

Gokbedrijven kunnen vanaf volgend jaar een vergunning aanvragen voor het aanbieden van gokspellen via internet. Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met legalisering van online gokken. Een ruime meerderheid stemde voor de wetswijziging, maar de coalitie was verdeeld.

De tegenstanders, waaronder de regeringspartijen CDA en ChristenUnie, denken dat door het legaliseren het aantal gokverslaafden zal toenemen. Volgens minister Dekker voor Rechtsbescherming is dat juist niet de bedoeling. Strikte voorwaarden aan een vergunning moeten de spelers beschermen tegen gokverslaving.

Meer dan een half miljoen Nederlanders gokken nu al via internet, meestal op illegale, buitenlandse sites. Volgens het kabinet lopen ze daarbij de kans ongemerkt het slachtoffer te worden van kwaadwillende aanbieders die zich schuldig maken aan fraude en witwassen. Door de wetswijziging wordt het aanbod gereguleerd, zegt het kabinet.

Profiel aanmaken

Aanbieders die een vergunning krijgen, moeten spelers beter in de gaten houden en hen waarschuwen als ze te lang spelen of veel geld inzetten. Spelers moeten een profiel aanmaken waarin ze aangeven hoeveel ze willen vergokken. Probleemspelers worden geregistreerd en kunnen tijdelijk uitgesloten worden van deelname aan een spel.

Niet iedere aanbieder komt automatisch in aanmerking voor een vergunning. Illegale partijen die actief zijn geweest op de Nederlandse markt mogen pas na een afkoelingsperiode een aanvraag indienen bij de Kansspelautoriteit. Die organisatie krijgt meer mensen en mogelijkheden om toezicht te houden op het online gokken.

Minister Dekker wilde tegelijk met het legaliseren van het online gokken ook Holland Casino privatiseren. Vorige week bleek dat daar in de Eerste Kamer geen steun voor is. Dekker heeft dat wetsvoorstel nu aangehouden en belooft met aanpassingen te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl