Pokeren op internet
NOS Nieuws

'Reclame online gokken leidt tot extra verslaafden'

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

Verslavingsdeskundigen maken zich zorgen over de gevolgen van legalisering van online gokken, waar de Tweede Kamer zich binnenkort over buigt. In het systeem dat het kabinet wil invoeren worden aanbieders aan strenge voorwaarden gebonden, maar mogen zij ook reclame maken. Nu is dat nog strikt verboden.

Deskundigen verwachten dat opheffing van het reclameverbod op korte termijn leidt tot een toename van het aantal spelers en daarmee ook van het aantal gokverslaafden. De consequenties op langere termijn zijn moeilijk te voorspellen.

'Nieuwe eisen winst'

"Wij steunen de legalisering", zegt Floor van Bakkum van Jellinek, die het woord voert namens de Nederlandse instellingen voor verslavingszorg. "Op dit moment zijn spelers helemaal aangewezen op de goedheid van online aanbieders. Je kunt niet inschatten of de roulettetafel eerlijk staat afgesteld en of er iets wordt gedaan aan verslavingspreventie. In dit nieuwe vergunningenstelsel kun je dat soort eisen wél stellen. En dat is winst."

"Maar we moeten heel goed monitoren waar die reclame toe gaat leiden. Weliswaar mag die niet al te wervend zijn en niet gericht op jongeren, maar je gaat toch mensen op een idee brengen als je op tv adverteert. Als na een paar jaar blijkt dat het ergens echt niet goed gaat, zal je stevig moeten bijsturen."

Vooral jongeren zijn kwetsbaar.

Onderzoeker Gert-Jan Meerkerk

Gert-Jan Meerkerk van onderzoeksinstituut IVO, dat net als Jellinek is geraadpleegd bij de totstandkoming van de nieuwe wet, sluit zich hierbij aan. "De afgelopen jaren nam het aantal probleemspelers eerder af dan toe. Invoering van reclame kan stimuleren dat bestaande gokkers vaker gaan spelen en dat je nieuwe mensen trekt. Vooral jongeren zijn wat dat betreft kwetsbaar. De vraag is vooral of die ontwikkeling straks doorzet als de nieuwigheid er eenmaal af is."

Denemarken

In andere Europese landen zoals België en Denemarken is het online gokken eerder al gelegaliseerd, zij het overal op een andere manier. De ervaringen daar hebben volgens Van Bakkum en Meerkerk weinig voorspellende waarde voor Nederland. Al is er een Deens onderzoek dat aangeeft dat het aantal gokverslaafden in Denemarken sinds 2006 is vertienvoudigd. "De recente cijfers in Denemarken hebben mijn aandacht", schreef Dijkhoff daar eerder over aan de Kamer.

Reclame is volgens staatssecretaris Dijkhoff nodig om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk spelers terechtkomen bij de legale aanbieders. Worden zaken als bonussen (gratis speeltegoed) verboden, dan bestaat het risico dat te veel mensen gebruik blijven maken van illegale websites.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl