NOS Nieuws

Kamer achter legaal online gokken

Legalisering van een online gokken is een stap dichterbij. De Tweede Kamer stemt in met aanpassing van de Wet op de kansspelen.

Nu zijn online-kansspelen als poker, bingo en sportweddenschappen in Nederland officieel niet toegestaan.

Volgens de nieuwe regels kunnen gokbedrijven een vergunning krijgen voor een website die op de Nederlandse markt is gericht. Ze moeten dan wel maatregelen nemen om verslaving tegen te gaan.

Kansspelbelasting

De Kamer bracht een aantal veranderingen aan in het oorspronkelijke plan van het kabinet. Volgens de nieuwe wet wordt op gokken 29 procent kansspelbelasting geheven. Het eerdere voorstel ging nog uit van een lager tarief voor online gokken dan bijvoorbeeld voor gokken in een casino.

Maar de Kamer vindt het niet meer van deze tijd om voor de online-markt andere tarieven te hanteren dan voor de traditionele loterijen. Een deel van de belasting gaat naar de sport. Gokken op sportevenementen wordt niet toegestaan als de weddenschappen zich makkelijk lenen voor matchfixing, manipulatie en omkoping.

Jarenlange discussie

Nederlanders gokken al tijden op illegale sites en de staat verdient daar niets aan. Naar schatting loopt de staat daardoor per jaar zeker 45 miljoen euro aan belastinginkomsten mis.

Over nieuwe regels wordt al jaren gepraat en uiteindelijk kwam het kabinet twee jaar geleden met een wetsvoorstel. Vandaag heeft de Tweede Kamer over alle wijzigingen uit de Kamer gestemd. Donderdag is de eindstemming over de hele wet, maar het is duidelijk dat een meerderheid voor is.

Daarmee is de wet overigens nog geen feit. Ook de Eerste Kamer moet er nog mee akkoord gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl