Bernie Sanders
NOS Nieuws

Bernie Sanders opnieuw kandidaat Amerikaanse presidentsverkiezingen

Politicus Bernie Sanders doet opnieuw een gooi naar het presidentschap van de Verenigde Staten. De onafhankelijke politicus deed in 2016 ook mee aan de Democratische voorverkiezingen. Toen verloor hij van Hillary Clinton.

De VS gaat in 2020 opnieuw naar de stembus om een president te kiezen. De 77-jarige senator uit Vermont mengt zich in een veld met veel Democratische kandidaten, die hopen het tegen de zittende president Trump te mogen opnemen. Trump wordt vrijwel zeker de kandidaat van de Republikeinen.

"We begonnen de politieke revolutie tijdens de campagne van 2016 en het is nu tijd om de revolutie voort te zetten", zei Sanders. Hij spreekt van een belangrijk en gevaarlijk moment in de Amerikaanse geschiedenis. "Onze president is een pathologische leugenaar, een fraudeur, een racist, een seksist, een xenofoob, en iemand die de Amerikaanse democratie ondermijnt door ons in een autoritaire richting te leiden."

'Feel the Bern!'

In 2016 wist Sanders veel jongeren te trekken met zijn roep om verandering en de campagneslogan "Feel the Bern!". Hij pleitte voor een zorgverzekering voor alle Amerikanen en toonde zich wars van Wall Street. Ook wilde hij een minimumloon van 15 dollar per uur invoeren. Zijn bijeenkomsten trokken tienduizenden aanhangers en hij legde Clinton, de favoriet van de partijtop, het vuur aan de schenen.

De zelfbenoemde "democratische socialist" Sanders lijkt voor de Democratische nominatie voor 2020 een aantal voordelen te hebben ten opzichte van andere kandidaten: hij heeft al een grote naamsbekendheid en kan profiteren van zijn campagne-operaties uit 2016. Toen kreeg hij veel geld voor zijn campagne van kleine donoren.

Het nadeel is dat hij zich toen als uitgesproken linkse kandidaat makkelijker kon afzetten tegen Clinton. Zijn populistische boodschap van toen duwde de Democratische partij naar links, schrijft The New York Times. Nu zijn er een heleboel kandidaten die in dezelfde hoek als Sanders zitten.

Onder hen zijn collega-senator Elizabeth Warren, die haar kandidatuur al heeft aangekondigd, en twee andere vrouwelijke senatoren, Kirsten Gillibrand en Kamala Harris. Iemand die zich mogelijk nog meldt, is voormalig vicepresident Joe Biden.

Mocht Sanders de Democratische voorverkiezingen deze keer wel winnen, dan wordt hij de oudste Democratische of Republikeinse presidentskandidaat ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl