NOS Nieuws

Russische vlag opgehangen aan kathedraal Salisbury, 'domme stunt'

Aan de kathedraal in de Engelse stad Salisbury heeft vandaag enige tijd een Russische vlag gehangen. Onbekenden bevestigden afgelopen nacht een grote vlag met de Russische driekleur aan stellingen die voor de kathedraal staan in verband met restauratiewerkzaamheden. De vlag werd vanochtend door werklieden gezien en verwijderd.

Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om een provocatieve actie: in de Engelse stad werden bijna een jaar geleden de Russische oud-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia vergiftigd met zenuwgas. Volgens de Britten waren ze vergiftigd door twee leden van de Russische geheime dienst GROe, Alexandr Petrov en Roeslan Bosjirov.

Later maakte Bellingcat bekend dat het in werkelijkheid ging om militair arts Aleksandr Jevgenjevitsj Misjkin en kolonel Anatoli Tsjepiga. Zij werden in Groot-Brittannië bij verstek aangeklaagd voor samenzwering, poging tot moord en het gebruik van het zenuwgas novitsjok. Rusland heeft altijd betrokkenheid bij het incident ontkend. De Britse premier May zei dat Rusland "bijna zeker" achter de aanvallen zit.

Skripal en zijn dochter overleefden de aanval. Een 44-jarige vrouw uit Amesbury die met de resten van het zenuwgas in aanraking was gekomen, kwam in het ziekenhuis om het leven. Haar man overleefde wel. Het echtpaar zou het flesje met gif in het park in Salisbury hebben aangezien voor een parfumflesje. In hetzelfde park werden Skripal en zijn dochter vergiftigd.

De Britse parlementariër John Glen noemde de actie bij de kathedraal van Salisbury een "domme stunt". Hij zei blij te zijn dat de vlag "die de spot dreef met de serieuze gebeurtenissen in Salisbury vorig jaar" snel is verwijderd.

Er is nog niemand opgepakt in verband met de actie. De politie zoekt onder meer aan de hand van videobeelden naar de daders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl