'Bosjirov' (l) en Petrov gaven begin deze maand een interview aan Russia Today
NOS Nieuws

'Verdachten vergiftiging oud-spion Skripal zijn hoge Russische officieren'

De mannen die ervan worden verdacht dat ze achter de zenuwgasaanval zitten op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in Groot-Brittannië zijn twee hoge Russische officieren. Dat melden het internationale onderzoekscollectief Bellingcat en het Russische onderzoeksplatform The Insider, die eerder onderzoek deden naar de ramp met vlucht MH17.

De onderzoekers hebben de ware identiteit van een van de twee mannen achterhaald die door de Britse justitie als verdachten zijn aangemerkt. De man die bekendstaat als Ruslan Bosjirov is volgens de onderzoekers in werkelijkheid kolonel Anatoli Tsjepiga, een hoge officier van de militaire inlichtingendienst GROe.

Van de andere verdachte, Aleksander Petrov, is de ware identiteit niet achterhaald, maar de onderzoekers hebben wel bevestigd gekregen dat het een hoge Russische officier is.

Op de Russische televisie beweerden de twee eerder deze maand nog gewone burgers te zijn, die op vakantie waren in Groot-Brittannië. President Poetin onderschreef dat.

"We waren in de buurt, maar zijn onschuldig", zeiden de mannen:

'We waren in de buurt, maar zijn onschuldig'

President Poetin benoemde Tsjepiga in 2014 persoonlijk tot Held van de Russische Federatie, de hoogste staatsonderscheiding. Aangezien de president de enige is die de onderscheiding uitreikt en aangezien hij dat elk jaar slechts enkele keren doet, moet hij bekend zijn geweest met zijn rol bij de zenuwgasaanval, stelt Bellingcat.

De naam van Tsjepiga prijkt op een monument van een militaire opleiding in Rusland

Waarvoor Tsjepiga zijn onderscheiding heeft ontvangen, is niet duidelijk. De meeste lintjes worden in het openbaar uitgereikt, maar omdat het bij Tsjepiga gaat om een staatsgeheim is het niet openbaar gemaakt. Op een overheidswebsite is te vinden dat hij gelauwerd is om een vredesmissie. Volgens de onderzoekers voerde Rusland in 2014 alleen in Oost-Oekraïne geheime militaire operaties uit. Ze concluderen dat Tsjepiga daar actief was.

Het onderzoek van Bellingcat en The Insider zet de woorden van de Britse premier May kracht bij. Ze zei begin deze maand in het Britse parlement dat twee leden van de GROe achter de vergiftiging zitten. Petrov en Bosjirov worden door het Openbaar Ministerie in Groot-Brittannië bij verstek aangeklaagd voor samenzwering, poging tot moord en het gebruik van het zenuwgas novitsjok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl