Marcel Gelauff en Giselle van Cann ontmoeten demonstranten bij het NOS-gebouw
NOS NieuwsAangepast

Ruim honderd gele hesjes protesteren bij NOS-gebouw

Betogers in gele hesjes demonstreren vandaag in Hilversum. Naar schatting ruim honderd mensen verzamelden zich op station Hilversum en liepen onder het motto 'NOS = Fake News' naar het NOS-gebouw op het Media Park.

In hun Facebook-oproep stond dat de NOS burgers misleidt met "mainstream media propaganda". Onderweg naar het Media Park zongen ze "NOS, weg ermee".

Voor het gebouw van de omroep lichtten de betogers hun standpunten toe tegenover NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff en plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann. Ze zeiden onder meer dat de NOS nepnieuws levert en aan de leiband loopt van de politiek.

Bekijk hier beelden van het protest en van de tocht door Hilversum:

"Het laatste dat wij willen, is nieuws uitzenden dat niet klopt", zei Gelauff daarop. "Verder staan we los van de politiek. Als redactie hebben we geen mening."

Meerdere betogers stelden dat de NOS te weinig aandacht besteedt aan de Nederlandse gele hesjes. "We worden genegeerd." Gelauff en Van Cann antwoordden dat er de afgelopen maanden geregeld is bericht over de gele hesjes in Nederland.

Gelijkheid

Voor sommige betogers gaat het protest over meer dan verzet tegen de media. "We strijden voor wat meer gelijkheid in de maatschappij", zei een man. "Dat de burgers zo uitgeperst worden en de bedrijven miljardenwinsten maken en daar amper belasting over hoeven te betalen, dat raakt mij in mijn hart."

In Nederland gaan wekelijks gele hesjes de straat op. Vandaag werd niet alleen in Hilversum betoogd, maar er waren ook tientallen demonstranten in onder meer Rotterdam, Bergen op Zoom en Middelburg.

  • NOS
    De demonstranten arriveerden rond 13.30 uur bij het Media Park
  • NOS
    Marcel Gelauff en Giselle van Cann ontmoeten demonstranten bij het NOS-gebouw

De gelehesjesbetogingen zijn overgewaaid uit Frankrijk, waar ze begonnen als acties tegen verhoging van de benzineprijzen. Later werden het protesten van diverse aard tegen de autoriteiten, zoals de regering en de politie.

In Parijs en andere Franse steden zijn vandaag voor het veertiende weekend op rij duizenden mensen in gele hesjes op de been. Het aantal demonstranten is de laatste tijd wel wat afgenomen. Volgens de Franse overheid gingen er vorige week in het hele land 50.000 mensen de straat op. Dat waren er in november nog 300.000.

In Parijs zijn de demonstranten vandaag vastbesloten om door te gaan met hun protest:

Gele hesjes Frankrijk: 'We geven niet op'

Steun slinkt

Ook de steun onder de Franse bevolking is de laatste maand met 5 procentpunt geslonken, blijkt uit een peiling van het Franse onderzoeksbureau Elabe. Ruim de helft van de ondervraagde Fransen heeft nog sympathie voor de hesjes, al vindt twee derde van de ondervraagden dat de huidige protesten de originele standpunten van de beweging niet meer vertegenwoordigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl