Wie zijn de gele hesjes in Nederland en wat zijn hun zorgen?
De voet van de Erasmusbrug in Rotterdam, het Sonsbeekpark in Arnhem of de Stopera in Amsterdam. Ook in Nederlandse steden kwamen vandaag gele hesjes bijeen om te protesteren. Ze zijn boos en willen verandering. Maar welke veranderingen precies? We vroegen zes demonstranten waarom zij hun gele hesje hebben aangetrokken.
'We moeten ieder dubbeltje omdraaien'
Maria Wagemans woont in Tiel en werkt in de sociale werkvoorziening. Ze demonstreert omdat ze zich zorgen maakt om armoede. "We betalen ontzettend veel en de prijzen gaan alleen maar omhoog", zegt ze. Volgens Wagemans loopt de armoede in Nederland alleen maar op. "En ze zeggen dat Nederland een welvarend land is. Hoewel we tweeverdieners zijn, moeten we ieder dubbeltje omdraaien." Ze hoopt dat hier verandering in komt.
Wagemans is met vriendin en plaatsgenoot Gerda Dekker naar de protesten gekomen. "We werken ons kapot voor een minimumloon en de lasten worden alleen maar zwaarder", zegt Dekker.
'Ik wil de tweedeling aankaarten'
Pascal Jacobs (26) werkt in de IT en wil met zijn geel hesje de tweedeling in de Nederlandse maatschappij aankaarten. Hij voelt zich niet serieus genomen door de politiek. "Gisteren benoemde Mark Rutte het wel, maar naar mijn mening niet serieus genoeg."
Volgens Jacobs vervreemden mensen in Nederland van elkaar. "Zie de moslimgemeenschap en de mensen die daar tegenover staan. Zij worden naar mijn mening onterecht bestempeld als extreem-rechts of populistisch. Ik vind dat je met dialoog veel op voorhand kan voorkomen, maar dat wordt genegeerd."
'Ik ben hier voor de jeugd'
Jacqueline van Dongen woont in Den Haag en maakt zich zorgen om de toekomst van kinderen, ook die van haarzelf. "Zoals het er nu aan toe gaat, heeft de jeugd geen toekomst. Er is veel armoede en kinderen krijgen totaal geen kans om te slagen in de maatschappij."
Ze vindt dat Nederland te veel mensen wil helpen. "Hoe kunnen we anderen helpen, als we zelf hulpbehoevend zijn? Er zijn mensen die overal buiten de boot vallen."
Van Dongen wil vooral verandering op het gebied van zorg. Want zo kan het niet langer, zegt ze. "De premie van de zorgverzekering gaat alleen maar omhoog en we krijgen er steeds minder voor terug. En dan de slechte betaling van mensen die in de zorg werken en ziekenhuizen die failliet gaan. Dit moet stoppen."
'Ik sta hier als verontruste burger'
De 66-jarige Ronald Brok heeft niet voor zichzelf, maar voor mensen om hem heen, een geel hesje aangetrokken. "Ik steun mensen die in armoede zitten, mensen die buiten lopen en geen dak boven hun hoofd hebben en mensen die geen zorg krijgen terwijl ze dat wel nodig hebben."
Zelf heeft hij het niet slecht, vindt hij. "Ik heb een goed pensioen en AOW."
'Ik snap niet waarom er zoveel werklozen zijn'
Wil Bil (78) maakt zich zorgen om werkloosheid en migranten. "Ik snap niet waarom er zoveel werklozen zijn. Waarom sturen we werklozen niet de ziekenhuizen of scholen in om schoon te maken? Het scheelt geld en dan hebben werknemers het daar ook minder druk."