ANP
NOS NieuwsAangepast

D66: laat homo's ook bloed geven

Homoseksuele mannen moeten ook bloed kunnen geven. De voorwaarde dat ze alleen mogen doneren als ze twaalf maanden geen seks hebben gehad, is niet meer van deze tijd en discriminerend. Dat schrijft D66-fractievoorzitter Rob Jetten in het AD.

Samen met zijn partijgenoot Sophie in 't Veld (lid van het Europees Parlement) schreef hij een opiniestuk. Ze betogen dat er een groot tekort is aan donorbloed in Nederland. Tegelijkertijd wordt een grote groep mensen uitgesloten van het geven van bloed.

Dat homo-mannen pas mogen doneren als ze een jaar seksloos door het leven zijn gegaan, heeft te maken met het risico op een besmetting met hiv. In bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk is de termijn al teruggebracht tot drie maanden. Zo lang duurt het voordat een hiv-besmetting zichtbaar is in het bloed.

Nederland moet voortrekker zijn

Minister Bruins wil wachten op nader onderzoek. "Dat eindeloze wachten is D66 beu", schrijven Jetten en In 't Veld. "Nederland moet de leiding nemen, voortrekker zijn."

Risicogedrag zou volgens D66 leidend moeten zijn, niet de aard van de relatie die iemand heeft. Hetero's mogen wel gewoon bloed geven, ook als ze onbeschermde seks hebben gehad. "Is dat niet een groter risico?", schrijven de politici. Het uitsluiten van monogame homoseksuele mannen creëert volgens hen schijnveiligheid.

Om te beginnen zou de wachttijd ook in Nederland teruggebracht moeten worden naar drie maanden, vinden Jetten en In 't Veld. "Dat lijkt ons het minste wat we kunnen doen op weg naar volledige acceptatie en gelijkheid."

Minister verwacht snel duidelijkheid

Bruins begrijpt de oproep van Jetten, maar benadrukt dat patiënten moeten kunnen vertrouwen op de veiligheid van het bloed. Volgens Bruins is bloed van homo's niet altijd onveilig, maar is het wel een grotere risicogroep. Daarom wil hij eerst nader onderzoek afwachten, ook van bloedbank Sanquin. Hij houdt voorlopig de termijn van twaalf maanden geen seks aan.

Maar als er versoepelingen mogelijk zijn, wil hij daar serieus naar kijken. Bruins verwacht snel duidelijkheid te kunnen geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl