NOS Nieuws

Schetsen van seriemoordenaar moeten oude zaken oplossen

  • AFP
    Schetsen van de slachtoffers van Samuel Little
  • AFP
    Schetsen van de slachtoffers van Samuel Little

Een van zijn slachtoffers, 18 jaar oud, heette misschien Mary Ann of Marianne. Een andere was mogelijk serveerster in New Orleans. Een derde vermoordde Samuel Little ergens tussen 1976 en 1979, of in 1993. De FBI heeft nu schetsen vrijgegeven die de seriemoordenaar maakte van de vrouwen die hij van het leven beroofde.

De 78-jarige Little is mogelijk een van de grootste seriemoordenaars van de VS. Van de 90 zaken die hij opbiechtte in gesprekken met de politie zijn er inmiddels 34 in verband gebracht met onopgeloste moorden. Door de schetsen openbaar te maken wil de FBI meer dossiers kunnen sluiten.

"We hopen dat familieleden, buren of vrienden misschien slachtoffers herkennen en cruciale informatie kunnen geven", zegt een woordvoerder. "We willen deze vrouwen hun namen teruggeven en hun familie na lange tijd uitsluitsel geven. Dat is het minste dat we kunnen doen."

EPA
Samuel Little

Little werd in 2012 in Kentucky opgepakt voor een drugsvergrijp. Door dna-onderzoek werd hij in Los Angeles in verband gebracht met drie onopgeloste moorden uit de jaren 80. Hij werd veroordeeld tot drie keer levenslang. In ruil voor een overplaatsing was hij bereid te praten over zijn andere daden.

Tot verbazing van de onderzoekers somde hij tientallen zaken op, uit een periode van 1970 tot 2005. "Hij ging steden en staten langs en gaf het aantal mensen dat hij daar vermoord had. Een in Jackson, Mississippi; een in Cincinnati, Ohio; een in Phoenix, Arizona; drie in Las Vegas, Nevada", somde onderzoeker Christina Palazzolo op.

"Little herinnert zich veel details over de moorden en zijn slachtoffers. Hij weet nog waar het was, in welke auto hij reed en kon tekeningen maken van de vrouwen die hij vermoordde. Over de datums is hij minder zeker."

Verband gemist

Little kon zo lang uit handen van de politie blijven doordat hij een zwervend bestaan leidde door de hele VS. Voordat een landelijke databank bestond werd een dode in de ene stad nooit in verband gebracht met een moord elders. Toen dna-onderzoek eenmaal mogelijk was, werd dat bemoeilijkt doordat Little het vaak voorzien had op prostituees en drugsverslaafden.

Bovendien werden de moorden nauwelijks opgemerkt. Doordat Little zijn slachtoffers in elkaar sloeg en vervolgens wurgde, ontbraken er steek- of kogelwonden. Daardoor werd de doodsoorzaak vaak geregistreerd als een overdosis, een ongeluk of zelfs een natuurlijke dood.

Het is de tweede keer dat de FBI details vrijgeeft over de zaken die Little opbiechtte. Eerder konden twee van zijn onbekende slachtoffers worden geïdentificeerd door tips van het publiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl