Ambtenaren ruimen rommel op bij een 'oud' naambord bij de Griekse grens
NOS Nieuws

Macedonië heet vanaf nu Noord-Macedonië

Macedonië heet vanaf nu officieel de Republiek Noord-Macedonië. De regering heeft bekendgemaakt dat de nieuwe naam vandaag is ingegaan.

De naam Noord-Macedonië was een compromis in een jarenlange strijd met Griekenland. Dat land drong aan op een nieuwe naam, omdat een provincie in Noord-Griekenland ook Macedonië heet.

Nadat de regeringen het vorig jaar onderling eens waren geworden, moesten de premiers Tsipras en Zaev in eigen land grote tegenstand overwinnen om de naamsverandering erdoor te krijgen. Eind vorige maand werd de laatste horde genomen, toen het Griekse parlement akkoord ging.

Morgen wordt een begin gemaakt met het plaatsen van borden met de nieuwe landsnaam. De borden langs de grens met Griekenland zijn het eerst aan de beurt, zegt een regeringsfunctionaris tegen het persbureau AP.

NAVO

Een van de gevolgen van het Grieks-Macedonische akkoord is dat Noord-Macedonië lid kan worden van de NAVO, iets dat Griekenland jarenlang blokkeerde.

Vanochtend werd al een voorschot genomen op die toetreding, toen premier Zaev de NAVO-vlag liet hijsen bij het regeringsgebouw in Skopje. Zaev zei dat het land met de toetreding een historisch doel heeft bereikt.

Premier Zaev gaf een toespraak na de NAVO-vlagceremonie in Skopje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl