Grieks parlement aanvaardt compromis Macedonië
Het Griekse parlement heeft met een kleine meerderheid van stemmen het compromis aanvaard over de naamswijziging van Macedonië. Daarmee komt een eind aan een strijd van bijna dertig jaar over de naam van het land, die normale betrekkingen tussen de buurlanden in de weg stond.
De Griekse premier Tsipras sloot vorig jaar een akkoord met de Macedonische premier Zaev, om de naam Macedonië te veranderen in Noord-Macedonië, of voluit 'Republiek Noord-Macedonië'. Griekenland drong aan op de naamsverandering, omdat een provincie in Noord-Griekenland ook Macedonië heet.
De kwestie kreeg nog een extra lading omdat Alexander de Grote in Macedonië geboren is. Veel Grieken vreesden dat hun buurland juist door de naam Macedonië aanspraak zou maken op grondgebied in het noorden van Griekenland en dat het land ook een belangrijk deel van de Griekse geschiedenis zou kapen. Alexander de Grote was in de vierde eeuw voor Christus de koning van een van de grootste rijken uit de oudheid.
Overwinning Tsipras
Het compromis Noord-Macedonië werd aanvaard met 153 tegen 146 stemmen. Tot het laatste moment was er fel verzet van Grieken die de naam Macedonië niet accepteren van een buurland.
Het gevolg van de aanvaarding van dit compromis is ook dat Griekenland niet langer toetreding van Macedonië tot de NAVO en mogelijk later ook de EU zal blokkeren. Dit alles is een diplomatieke overwinning voor premier Tsipras, die na de stemming onmiddellijk complimenten kreeg van Europese regeringsleiders.
Tsipras en Zaev moesten ieder in eigen land heftige tegenstand overwinnen om de naamsverandering erdoor te krijgen. Zaev kreeg het parlement al vorig jaar achter zich en Tsipras overleefde onlangs een motie van wantrouwen in het Griekse parlement.
Voorzitter Tusk van de Europese Raad van regeringsleiders complimenteerde beiden ook. Hij zegt dat ze hun eigen belangen hebben opgeofferd voor een hoger doel, en dat ze het onmogelijke hebben bereikt.