NOS NieuwsAangepast

Intertoys krijgt surseance vanwege 'aanhoudende zware marktomstandigheden'

Intertoys heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter. De surseance werd vandaag aangevraagd vanwege "de aanhoudende zware marktomstandigheden", staat in een verklaring van de speelgoedwinkelketen.

"Op basis van een uitgebreide analyse komt Intertoys tot de conclusie dat een stevige herstructurering van de huidige organisatie noodzakelijk is", meldt het bedrijf. De details van die hervormingen worden de komende tijd bepaald door twee bewindvoerders en het management.

Op korte termijn zijn er geen gevolgen voor de winkels. Tijdens de surseance van betaling blijven ze open. Het uitstel van betaling geldt alleen voor de activiteiten in Nederland, niet voor die in België.

Voor de medewerkers, franchisenemers en leveranciers brengt de maatregel veel onzekerheid met zich mee, erkent Intertoys-ceo Armbruster. "Maar de marktontwikkelingen in de afgelopen jaren geven ons geen alternatief." Hij wijst erop dat speelgoedwinkels hun verkopen de afgelopen tien jaar hebben zien halveren. Ook is er een toenemende concurrentie van discounters als Action en Flying Tiger.

Harde klap

Intertoys is naar eigen zeggen in gesprek met een aantal partijen over samenwerking. Vakbond CNV hoopt dat dat tot een oplossing leidt. "Een faillissement is natuurlijk het allerlaatste wat je wilt in zo'n situatie", zegt CNV-bestuurder Den Heijer.

Voor Den Heijer komt de surseance van betaling gezien de harde concurrentie in de speelgoedwinkelbranche niet als een verrassing. Wel spreekt hij van een harde klap. "De werkgelegenheid van duizenden mensen is in het geding."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl