NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Parijs eist recordboete Airbnb

De burgemeester van Parijs sleept Airbnb voor de rechter en eist een recordboete van het bedrijf. Anne Hidalgo wil dat de website 12,5 miljoen euro betaalt vanwege het aanbieden van duizend niet-geregistreerde appartementen. Per illegaal verhuurde woning geldt een boete van 12.500 euro.

"Illegale verhuur aan toeristen, die de huurprijzen opdrijft en overlast voor bewoners veroorzaakt: het is genoeg! Ik heb besloten de internetsites ter verantwoording te roepen", schreef Hidalgo op Twitter.

Parijse huiseigenaren die hun woningen via Airbnb en andere sites willen verhuren, hebben een registratienummer nodig. De maximale huurperiode is 120 dagen per jaar. Tegen Franse media zegt Hidalgo er geen probleem mee te hebben dat Parijzenaars een paar dagen per jaar hun woning verhuren, maar dat ze niet wil dat appartementen het hele jaar door worden verhuurd aan toeristen. Ze wil de maximale huurperiode inkorten tot 30 dagen.

31 inspecteurs

"Tot voor kort konden alleen de verhuurders worden aangepakt als zij de wet overtraden, maar sinds eind vorig jaar is ook het platform zelf, in dit geval Airbnb, bij overtreding juridisch aan te pakken", zegt correspondent Frank Renout. "Dat wordt nu voor het eerst gedaan."

Het onderzoek werd gedaan door een team van 31 inspecteurs. Ze zochten wekenlang goedkope woningen, in populaire wijken, die goed waren beoordeeld. Duizend woningen bleken niet aangemeld bij de gemeente, terwijl dit in Parijs al meer dan een jaar verplicht is. De gemeente wil zo wildgroei voorkomen.

Volgens wethouder Ian Brossat heeft Parijs het twee jaar op de aardige manier geprobeerd. "Maar Airbnb gedraagt zich als een arrogante Amerikaanse multinational en lapt alle Franse regels aan zijn laars", zegt Brossat.

Airbnb ontkent dat het in gebreke is gebleven. Renout: "Airbnb zegt al maatregelen te hebben genomen en verhuurders te hebben gewaarschuwd. 'Meer kunnen we niet doen, we zijn geen politie', zegt het bedrijf. Bovendien zegt Airbnb dat de Parijse regels veel te streng zijn en in strijd met Europese regels."

Woningnood

Vermoedelijk ligt het aantal niet-geregistreerde woningen dat via Airbnb te huur wordt aangeboden veel hoger. "Uit onderzoek van een Franse krant blijkt dat bijna de helft van de 65.000 Airbnb-woningen in Parijs niet is geregistreerd", zegt Renout.

Het Parijse stadsbestuur is de online-verhuur van appartementen al langer een doorn in het oog. "Er is uitgerekend dat alleen al in het centrum van de stad zo'n 26.000 woningen alleen nog via Airbnb worden aangeboden, terwijl er in Parijs een woonruimtetekort is."

Amsterdam

Ook de gemeente Amsterdam probeert de verhuur via sites als Airbnb en daarmee samenhangende overlast aan banden te leggen. Vorig jaar besloot het college van B en W dat huiseigenaren hun woning maximaal 30 dagen via verhuursites mogen verhuren.

Met Airbnb zijn geen afspraken gemaakt om de nieuwe regel af te dwingen. Wel zegt het bedrijf een mail te hebben gestuurd naar alle huiseigenaren. Ook zegt Airbnb zich te committeren aan het nationaal registratiesysteem, dat het kabinet wil invoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl