NOS NieuwsAangepast

Airbnb-site niet duidelijk over dertig dagen-limiet Amsterdam

Op de website van Airbnb staat op veel plekken nog dat woningen zestig dagen per jaar verhuurd mogen worden, terwijl de regels in Amsterdam sinds 1 januari zijn aangepast. Maximaal dertig dagen mogen huiseigenaren daar hun pand verhuren aan toeristen via Airbnb en andere sites. Dat heeft het Amsterdamse college van B en W vorig jaar besloten.

Op één pagina is de nieuwe limiet te vinden. Maar op andere pagina's staan nog steeds de oude regels.

De gemeente wil met de halvering de bedrijfsmatige verhuur van woonhuizen en overlast door toeristen verminderen. "We zien dat het aantal vakantieverhuringen in vier jaar tijd verdrievoudigd is", zegt wethouder Laurens Ivens van de SP tegen de Amsterdamse omroep AT5. "Om daar iets tegen te doen hebben we gezegd: we moeten het aantal dagen gaan terugschroeven."

Boete

De gemeente en het bedrijf spraken eerder af dat Airbnb het onmogelijk zou maken om een ruimte meer dan zestig dagen te verhuren. Zo'n afspraak is er over de nieuwe limiet nog niet. Verhuurders moeten zich wel aan de nieuwe afspraak over dertig dagen houden. Wie te vaak verhuurt, kan een boete krijgen.

Dat de regels op de website van Airbnb niet zijn aangepast, verbaast Ivens. "Dat klopt dan toch mooi niet. Die regel is tien dagen geleden ingegaan, dus die handhaven we nu al."

Reactie Airbnb

Op de vraag waarom de site nog niet overal is aangepast, reageert Airbnb per mail: "Al onze hosts hebben een informatiemail ontvangen aangaande de nieuwe regelgeving in Amsterdam. Airbnb is momenteel met de gemeente Amsterdam en andere platforms in gesprek om duurzame vakantieverhuur verder vorm te geven. Daarnaast hebben wij ons gecommitteerd aan een nationaal registratiesysteem." Airbnb zegt zo snel mogelijk goede afspraken te willen maken.

Maar waar die gesprekken ook toe leiden, wethouder Ivens past de limiet niet aan, zegt hij. "Als je een hele woning verhuurt, mag dat maximaal dertig dagen. En het zou goed zijn als verhuursites hun website daarop aanpassen."

Niet blij met beperking

Airbnb is niet blij met de beperking door de gemeente. De regel treft gewone Amsterdammers en speelt hotelketens in de kaart, zei het bedrijf vorig jaar september nog. De halvering van de verhuurperiode kost Airbnb veel inkomsten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl