AFP

Bij de WK afstanden heeft Ireen Wüst voor de vierde keer in haar carrière de 1.500 meter gewonnen. De regerend olympisch kampioene moest flink aan de bak, maar ze hield titelfavorieten Miho Takagi en Brittany Bowe met een prachtig baanrecord (1.52,81) op overtuigende wijze achter zich.

Takagi, winnares van olympisch zilver, kwam nog dicht in de buurt van de tijd van Wüst, maar de Japanse schaatsster moest toch genoegen nemen met zilver (1.53,32). Brittany Bowe, die zaterdag het goud pakte op de 1.000 meter, veroverde nu het brons (1.53,37).

Wüst weer wereldkampioene op schaatsmijl Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Antoinette de Jong, die donderdag zilver veroverde op de 3.000 meter en zaterdag als zesde eindigde op de 1.000 meter in een persoonlijk record, reed een uitstekende 1.500 meter en eindigde als vijfde. Ze klokte met 1.53,76 een persoonlijk record.

Ook Melissa Wijfje, de derde Nederlandse schaatsster die in actie kwam op de schaatsmijl, noteerde een dik persoonlijk record. Haar tijd van 1.54,50 was goed voor de zesde plaats.

Emotionele Wüst

De 32-jarige Wüst kende een moeilijk tweede deel van het seizoen na het overlijden van goede vriendin Paulien van Deutekom. Na afloop droeg een geëmotioneerde Wüst haar zege nadrukkelijk op aan haar oud-ploeggenote.

Titelverdedigster Heather Bergsma ontbreekt dit schaatsseizoen, want zij heeft een schaatspauze ingelast en werd vorig jaar moeder.

Wüst, die twee jaar geleden het WK-zilver pakte achter Bergsma, sloeg zaterdag de 1.000 meter over, omdat ze zichzelf kansrijker achtte op de schaatsmijl. Wüst en De Jong veroverden vrijdag, samen met Joy Beune, de zilveren medaille op de ploegenachtervolging.

Uitslag van de 1.500 meter (v) bij de WK afstanden

STER reclame