NOS Schaatsen

Sábliková heeft haar wereldtitel op de drie kilometer terug

Sábliková troeft De Jong af en pakt vijfde titel op drie kilometer

Schaatsster Martina Sábliková heeft voor de vijfde keer in haar carrière de wereldtitel veroverd op de drie kilometer. De Tsjechische won vorige week voor het eerst in drie jaar tijd een wereldbeker om de drie kilometer en had daarmee al aangetoond precies op het goede moment in vorm te zijn.

Sábliková zegevierde in 3.58,91 en verwees Antoinette de Jong daarmee naar het zilver. De Jong gaf een halve seconde toe: 3.59,41. Het brons ging naar de Russische Natalia Voronina.

De Jong na tweede plaats: 'Had liever tégen Sábliková gereden'

De Jong had haar zinnen gezet op de wereldtitel, maar kwam bedrogen uit. Ze zag dat Sábliková zich kon richten op haar tijd.

"Ze kon precies op mijn schema rijden", aldus De Jong. "Dan zie je dat het uitmaakt of je begint of eindigt. Jammer. Het liefst had ik tegen haar gereden. Dan had ik haar kapot gemaakt... Nee hoor, maar ik hoop een keer tegen haar te rijden."

Verbetering baanrecord

Titelverdedigster Ireen Wüst eindigde als vijfde, zij reed al in de tweede rit en zette daarin een scherpe tijd neer. De tweevoudig olympisch kampioene op de drie kilometer kent een moeilijk tweede deel van het seizoen na het overlijden van haar hartsvriendin Paulien van Deutekom.

Door het nauwelijks verwerkte verlies eindigde Wüst bij de Europese kampioenschappen allround half januari als vierde. Met 4.01,45 toonde de Brabantse, die zichzelf dit weekeinde de meeste kans toedicht op de 1.500 meter, dat ze in vorm is in Zuid-Duitsland.

Een rit later dook Achtereekte onder de tijd van Wüst. Achtereekte stuntte vorig jaar met de olympische titel op de drie kilometer en wilde laten zien dat ze geen eendagsvlieg is. Dat lukte, want haar 4.00,47 betekende naast de snelste tijd ook een verbetering van het baanrecord van Martina Sábliková.

Achtereekte na vierde plaats: 'Gewoon niet goed genoeg'

De Jong, de derde Nederlandse, bleef lange tijd een halve seconde boven het schema van haar ploeggenote Achtereekte, maar De Jong bleek haar race uitstekend te hebben ingedeeld. Twee goede slotrondes leverden haar een tijd op onder de vier minuten: 3.59.41.

De Russin Natalia Voronina was in de rit daarna sneller dan Achtereekte, maar kon De Jong niet van de eerste plaats houden. Dat lukte Sábliková in de slotrit wel.

De Tsjechische pakte twaalf jaar geleden haar eerste wereldtitel en heerste jarenlang op de twee lange afstanden, de drie en de vijf kilometer. De laatste jaren had Sábliková echter weinig meer gewonnen. Het maakte haar versnelling in het tweede deel van de race en haar veertiende wereldtitel in totaal des te indrukwekkender.

De WK afstanden zijn live te volgen op NPO 2. Het toernooi duurt nog tot en met zondag. Bekijk hieronder het programma per dag:

Bekijk hieronder de uitslag van de 3.000 meter voor vrouwen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl