Rus verliest van Andreescu, Fed Cup-team loopt promotie mis Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse tennissters zijn er in Den Bosch niet in geslaagd de play-offs voor promotie naar de wereldgroep van de Fed Cup te bereiken. Canada won in de Maaspoort ook de derde partij en nam zo een onoverbrugbare 3-0 voorsprong. Ook het afsluitende dubbelspel ging verloren.

Na de eerste dag in Den Bosch stond Nederland al met 2-0 achter. Richèl Hoogenkamp was niet opgewassen tegen Bianca Andreescu terwijl Arantxa Rus na een meeslepend gevecht verloor van Françoise Abanda.

Rus moest zondag winnen van de Canadese kopvrouw Andreescu om Oranje, dat zonder Kiki Bertens aantrad, nog in de race te houden. Ze gooide alles in de strijd, maar kwam gewoonweg tekort tegen de Canadese nummer 70 van de wereld: 4-6, 2-6.

De felicitaties zijn voor Bianca Andreescu (r) na haar zege op Arantxa Rus ANP

Na een matig begin, waarin Rus twee keer haar service inleverde en al snel met 3-0 achterstond, knokte de Nederlandse zich terug in de partij. Ze won drie games op rij en kwam terug tot 3-3, maar leverde vervolgens meteen weer haar opslagbeurt in. Op 5-4 sloeg Andreescu op haar tweede setpoint toe en had de Canadese de eerste set binnen.

De tweede set kende een soortgelijk begin. Pas nadat de 18-jarige Andreescu een 4-0 voorsprong had genomen, wist Rus haar eerste game te winnen. Andreescu bleef echter de baas en klaarde op 5-2 de klus door haar eerste van drie matchpoints te benutten.

Ook verlies in dubbelspel

Ook in het afsluitende dubbelspel ging Oranje ten onder. In een spannende partij om de eer gingen Bibiane Schoofs en Demi Schuurs in drie sets ten onder tegen Bianca Andreescu en Gabriela Dabrowkski: 6-2, 5-7, 10-12.

Het Fed Cup-team zal nu in april moeten strijden om lijfsbehoud in de huidige wereldgroep II. Het is nog niet bekend wie de tegenstander wordt.

STER reclame