"Carnaval en foute liedjes" maken interlandtennis bijzonder volgens Demi Schuurs ANP

Demi Schuurs kan nog net niet het exacte stoeltje aanwijzen, maar ze weet nog maar al te goed waar ze was toen Nederland alweer bijna vier jaar geleden voor het laatst een thuiswedstrijd speelde in de Fed Cup.

In een kolkende Maaspoort in Den Bosch, dat zaterdag en zondag het toneel is van het duel van Oranje met Canada, versloegen de Nederlandse tennissters in april 2015 Australië met 4-1. Schuurs maakte toen nog geen deel uit van het team, maar ze was wel van heel dichtbij getuige.

Schuurs: 'Springen en juichen, daar hou ik wel van'

"Ik zat op de tribune en heb enorm gelachen om de carnavalsstemming en de foute liedjes die er werden gezongen. Het was een geweldige sfeer waar ik heel erg van hou."

Geen enkele twijfel

De dubbelspecialiste, die sinds vorig jaar een plek in de mondiale toptien heeft veroverd, twijfelde dan ook geen moment toen ze van teamcaptain Paul Haarhuis een uitnodiging kreeg voor de ontmoeting met Canada, ook al past het uitstapje naar gravel niet echt in haar toernooischema.

"Er is niets mooiers dan voor je land te mogen spelen en ik heb aan Richèl Hogenkamp gevraagd of een thuiswedstrijd inderdaad zo'n feest is als ik het mij voorstel. En zij zei dat het superleuk is, dus nu heb ik er nog meer zin in."

Schuurs verwacht niet alleen een geweldige sfeer, maar ook bloedstollende partijen. "Nederland en Canada ontlopen elkaar niet veel, dus het zou weleens heel spannend kunnen worden. Ik durf niet te zeggen wie er favoriet is."

Druk bij 18-jarige Canadese

Haarhuis is daarin stelliger. Al komt het hem misschien ook wel goed uit om de tegenstander tot favoriet te bombarderen. Want dat is wat hij doet: de druk bij Canada leggen. En dan vooral bij de pas 18-jarige Bianca Andreescu, die dit seizoen goede resultaten boekt met onder meer een zege op Caroline Wozniacki en Venus Williams.

"Zij is de hoogst genoteerde speelster die hier op de baan komt. Bovendien is ze in topvorm, dus zij moet normaal gesproken twee potjes winnen. Maar ik ben wel benieuwd hoe zij met dat verwachtingspatroon omgaat. Want de favoriet wint niet altijd", voegt Haarhuis eraan toe met een gemene lach.

Haarhuis: 'Canada is favoriet, maar dat zegt niet alles'

Nederland speelt op het een-na-hoogste niveau van de Fed Cup: de Wereldgroep II. Bij winst op Canada komend weekend volgt er in april een play-off voor een plek op het hoogste niveau.

Als Nederland verliest van Canada, moet het in de play-offs degradatie naar groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone proberen af te wenden.

De lach is deze week sowieso geregeld te zien op het gezicht van Haarhuis, die uiterst ontspannen rondloopt in Den Bosch. Op de vraag van een Canadese journalist waarom er een gravelbaan is aangelegd, antwoordt Haarhuis dat Nederland kansloos zou zijn als er was gekozen voor een basketbalveld inclusief baskets. "Want de Canadese vrouwen zijn veel langer."

Is dat goede humeur misschien een overblijfsel van de zege van de Nederlandse mannen op Tsjechië in de Davis Cup van afgelopen weekend?

"Ja", zegt Haarhuis. "Dat goede gevoel probeer ik inderdaad mee te nemen. Want dat motiveert die meiden. Ze hebben allemaal gezien wat de mannen gedaan hebben en nu zeggen ze: dat willen wij ook."

Paul Haarhuis EPA

De ontmoeting tussen Nederland en Canada is live te volgen op NPO Radio 1. Zaterdag begint de uitzending van Langs de Lijn om 13.15 uur. Op zondag wordt er vanaf 12.00 uur getennist in Den Bosch.

STER reclame