NOS Sport

Fed Cup-team kijkt al tegen 2-0 achterstand aan tegen Canada

Nederland na eerste dag op achterstand in Fed Cup

Het Nederlandse Fed Cup-team staat na de eerste dag in de strijd om een plek in de play-offs voor promotie naar de wereldgroep op een 2-0 achterstand in het best-of-5-duel met Canada.

Richèl Hogenkamp was in Den Bosch in de openingspartij niet opgewassen tegen Bianca Andreescu (4-6, 1-6), waarna Arantxa Rus - bij afwezigheid van Kiki Bertens de kopvrouw bij Oranje - net tekort kwam tegen Françoise Abanda: 6-7 (8), 6-4, 4-6.

Andreescu in een uur klaar

De 18-jarige Andreescu is de nummer 70 van de wereld en daarmee de hoogstgeplaatste speelster van het Canadese team. Haar talent is onmiskenbaar. Eerder dit jaar bereikte ze in Auckland ten koste van onder anderen de voormalige wereldranglijstaanvoersters Caroline Wozniacki en Venus Williams haar eerste WTA-finale, die ze verloor van Julia Görges.

Op het gravel in de Maaspoort klaarde ze de klus tegen Hogenkamp (WTA-150) in een uur. In de eerste set maakte de Doetinchemse nog een break ongedaan, waardoor ze terugkwam tot 4-5. Een game later brak Andreescu, een Canadese met Roemeense wortels, haar echter weer. In de tweede set liet Hogenkamp drie breekkansen onbenut, terwijl haar opponente wel twee keer toesloeg.

Rus trekt aan kortste eind

Rus slaagde er daarna niet in om via Abanda, de nummer 223 van de wereld, de stand gelijk te trekken, hoewel ze bijna honderd plaatsen hoger staat dan de 22-jarige Canadese. De eerste set werd beslist in een spannende tiebreak. Na minibreaks en setpoints over en weer trok Abanda met 10-8 aan het langste eind.

Rus kwam in de tweede set tot tweemaal toe terug van een break achterstand om vervolgens het evenwicht in de partij te herstellen. In de derde set had de 28-jarige Delftse het betere van het spel, maar op 2-2 wist Abanda haar opslag toch te breken. Op 3-5 poetste Rus op eigen service drie matchpoints (0-40) weg, maar een game later viel alsnog het doek.

Zondag volgen nog twee enkelpartijen en - indien nodig - een dubbel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl