
Europese Marsrover vernoemd naar vergeten dna-pionier Franklin
De nieuwe Marsrover van ESA wordt vernoemd naar wetenschapper Rosalind Franklin. De Europese ruimtevaartorganisatie heeft haar naam gekozen uit 36.000 inzendingen.
ESA noemt de naam toepasselijk omdat de rover op zoek gaat naar buitenaards dna en Franklin baanbrekende ontdekkingen heeft gedaan in het vroegste onderzoek naar dna. Dankzij haar röntgenfoto's waren James Watson en Francis Crick in 1953 in staat de structuur van dna te beschrijven.
Genen
"Deze naam herinnert ons eraan dat het in onze genen zit om te ontdekken", zegt ESA-directeur Wörner. "Rover Rosalind symboliseert dat enthousiasme en neemt ons mee op een ontdekkingsreis door de ruimte."
Crick en Watson kregen in 1962 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor hun ontdekking, maar Franklin deelde niet in de roem: zij was al in 1958 op 37-jarige leeftijd overleden aan kanker. Hoewel Nobelprijzen nooit postuum worden toegekend, wordt dit vaak gezien als bewijs dat de bijdrage van vrouwen in de wetenschap stelselmatig wordt genegeerd: Franklin werd niet eens genoemd in de Nobeltoespraak van de beide winnaars.

De Marsrover, die halverwege volgend jaar begint aan zijn reis naar de rode planeet, is de eerste robot die zowel kan rondrijden als boren. Op zoek naar tekenen van leven zal het apparaat tot 2 meter in de grond boren om monsters te nemen.
Het wagentje wordt momenteel nog gebouwd in Groot-Brittannië, eind juli zullen de eerste tests worden gedaan in Frankrijk. In maart 2021 moet het landen bij de evenaar van Mars, waar vroeger veel water was.
Franklins zus denkt dat de wetenschapper blij zou zijn geweest met de eer. "Ik weet nog dat ze in het laatste jaar van haar leven enthousiast was over de Spoetnik, het begin van de ruimtevaart. Ze zou nooit hebben kunnen dromen dat er 60 jaar later een wagentje met haar naam naar Mars zou reizen."
Druk om te versoepelen groeit, maar 'coronacadeau' kan averechts werken
Na ruim een jaar coronacrisis wordt de roep om versoepelingen sterker. Dat heeft ook zijn weerslag op de campagnes.
Ontvoeren schoolkinderen is in Nigeria inmiddels een 'winstgevende onderneming'
Sinds december werden in het West-Afrikaanse land meer dan 600 kinderen ontvoerd terwijl ze op school zaten. Dat komt deels doordat de overheid in het geheim losgeld betaalt.
Divers, afgeschermd en veel royalty: dit is de nieuwe school van prinses Alexia
De 15-jarige prinses vervolgt na de zomer haar middelbareschooltijd aan een kostschool in Wales. "Je zou je kunnen voorstellen dat zij daar iets anoniemer door het leven kan."