AFP

De Franse president Macron heeft 24 april aangewezen als nationale herdenkingsdag voor de Armeense genocide. Daarmee lost hij een verkiezingsbelofte in.

Macron maakte zijn beslissing bekend op een bijeenkomst met de Armeense gemeenschap in Frankrijk. Op Twitter zei hij later dat Frankrijk de geschiedenis "in het gezicht kijkt". De komende weken worden alle stappen gezet die nodig zijn voor het instellen van de herdenkingsdag, aldus de president.

In 1915 en 1916 werden honderdduizenden Armeniërs vermoord door soldaten van het Ottomaanse Rijk. De volkerenmoord begon met de arrestaties van Armeense intellectuelen in Istanbul op 24 april 1915. Om die reden is 24 april de dag waarop de genocide wordt herdacht.

Gevoelig

De gebeurtenissen van toen leiden nog steeds geregeld tot spanningen tussen EU-landen en Turkije. De Turkse regering erkent dat veel Armeniërs die in het Ottomaanse Rijk woonden in de Eerste Wereldoorlog zijn gedood, maar wil niets weten van de term genocide omdat er geen systeem achter de moorden zou hebben gezeten. Ook betwist Turkije de slachtofferaantallen.

De kwestie ligt internationaal erg gevoelig. Macron heeft de Turkse president Erdogan vooraf geïnformeerd over zijn besluit.

Frankrijk heeft een relatief grote Armeense gemeenschap, van naar schatting 400.000 tot 600.000 mensen. Het land erkende de volkerenmoord in 2001 als genocide.

In Nederland deed de Tweede Kamer dat vorig jaar. Het kabinet spreekt niet expliciet van genocide, maar stuurde vorig jaar wel voor het eerst een bewindspersoon naar de herdenking in de Armeense hoofdstad Jerevan.

STER reclame