NOS Nieuws

Klimaatspijbelen of niet? 'Ik ga wel, maar moet uren nakomen'

In België is het klimaatspijbelen al een paar weken aan de gang, maar in Nederland is er pas komende donderdag een landelijke klimaatmars onder schooltijd. Leerlingen van sommige scholen reizen met bussen vol naar Den Haag, maar niet iedereen gaat de straat op.

Enkele leerlingen over waarom ze wel of niet gaan:

"Ik ga naar de klimaatmars. En dat mag niet. Ik heb gevraagd of de school me tegemoet kon komen, maar ze hebben gezegd dat het niet mag. Ik ben echt aan het spijbelen dus. Ik word absent gemeld en moet ook uren nakomen."

"Ik vind het heel belangrijk om te gaan. Ik heb ook gelezen over Greta in Zweden die hiermee is begonnen, daar ben ik door geïnspireerd. Het houdt me bezig en voel me er best machteloos bij. Ik kan korter douchen en minder vlees eten. Maar dat zorgt er niet meteen voor dat er dingen gaan veranderen. Dat de politiek ook echt concrete stappen gaat nemen. Daarom vind ik dit een goede manier: de jeugd heeft hier belang bij. Het gaat om onze toekomst."

"Ik weet niet of wij iets kunnen bereiken. Het zal vooral een statement zijn. Ik denk dat de politiek niet meteen denkt: ze hebben gelijk. Maar ze weten zelf ook wel dat er iets moet veranderen."

"Ik ga er niet heen. Bij ons op school wordt er wel over gesproken. Er zijn mensen die weten waar ze het over hebben door zich in te lezen, maar velen praten hun ouders na, of anderen. Ik denk dat ik wel weet waar ik het over heb."

"Er wordt gewerkt aan een klimaatakkoord. Politieke partijen doen hartstikke hun best om daar goed uit te komen, en dan gaan we ze een beetje aanvallen. Ik vind dat we ze beter kunnen supporten in waar ze nu mee bezig zijn. Als we nu het klimaatakkoord gaan verbeteren, kost dat heel veel geld, zoals Thierry Baudet ook zegt. We krijgen voor dat geld weinig resultaat en wij moeten dat gaan betalen straks als we gaan werken."

"Ik ben wel actief met het klimaat bezig. Maar heb er een andere mening over dan anderen. Actief, maar niet in het strijden voor het klimaat."

"Ik twijfel nog of ik zal gaan. Ik vind het goed dat we onze stem kunnen laten horen. Dat moet ook. Jongeren moeten ook meer inspraak in de politiek krijgen vind ik."

"Zelf sta ik voor het klimaat. Ik vind dat er echt iets moet gebeuren ook, dat steun ik volledig. Maar ik denk dat veel jongeren naar de Klimaatmars gaan omdat ze dan een dag vrij kunnen krijgen, al kan ik niet iedereen over een kam scheren."

"Er zijn ook scholen die leerlingen toestemming geven om naar Den Haag te gaan en ik vind het heel knap hoe die mars is georganiseerd. Dus ik ben nog aan het afwegen. Ik zit met de vraag: wat is de essentie? Is het protesteren om te protesteren of spijbelen?"

"Ik heb sowieso school. Ik heb een repetitie en andere dingen te doen. Als ik echt zou willen gaan zou ik dat in het weekend doen, denk ik. Veel leerlingen uit mijn klas gaan er alleen naartoe om geen lessen te hoeven volgen. Dat vind ik een beetje misbruik maken van de situatie."

"Ik vind het klimaat wel belangrijk. Over 100 jaar is er een nieuwe generatie. Mijn kleinkinderen zitten daar dan mee opgescheept. We hebben één planeet. Daar moeten we goed mee omgaan. We maken het ook voor onszelf kapot. Ik woon in Rotterdam en de lucht is hier niet bepaald schoon. Je ziet overal auto's."

"Ik vind de klimaatmars wel goed, ook al maken sommige leerlingen er misbruik van. Ik denk wel dat het vaker zou moeten. Een keer staken is leuk, maar als je het vaker gaat doen kunnen we een debat afdwingen."

"Ik ga met een groep van honderd mensen via school. We verzamelen eerst op Utrecht CS en dan vertrekken we naar Den Haag. Een stel begeleiders zal checken of iedereen er is."

"Ik ga staken voor het klimaat omdat ik het belangrijk vind dat er goed gezorgd wordt voor het milieu. Het gaat over onze toekomst. Daar spelen jongeren een hele grote rol in. Als wij geen toekomst hebben, waarom zitten we dan nu op school voor later?"

"Sommige scholieren gaan niet mee. Omdat ze het te ver vinden, omdat ze te belangrijk schoolwerk hebben, of omdat ze geen toestemming van hun ouders hebben gekregen. Mijn ouders vonden het een goed idee."

"Ik denk dat de mars nu al een effect heeft. Ik denk dat politici hierover gaan nadenken en een ander beeld krijgen: dat wij jongeren het belangrijk vinden. En dat zij ook een bijdrage moeten gaan leveren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl