De 15-jarige Greta Thunberg zit zo al twee weken voor het Zweedse parlement
NOS Nieuws

Zweeds meisje spijbelt al twee weken: 'Volwassenen verpesten de toekomst'

Al twee weken zit ze iedere dag op de grond voor het parlementsgebouw in Stockholm. Naast haar staat een bordje met daarop "schoolstaking voor het klimaat".

De 15-jarige Greta Thunberg noemt zichzelf een klimaatradicaal en is niet van plan om te wijken. Pas over een week, op 9 september, stopt ze met haar spijbelstaking, want dan zijn er verkiezingen in Zweden.

Het besluit om te gaan staken voor het klimaat nam ze deze zomer. Het was tijdens de zomermaanden nog nooit zo warm geweest in Zweden en het land werd opgeschrikt door vele bosbranden.

De nationale publieke omroep van Zweden zocht Greta afgelopen week op:

'Ik hoop dat mensen over het klimaat gaan praten'

"Ik doe dit omdat jullie volwassenen mijn toekomst verpesten", staat op de flyers die ze uitdeelt. Greta zegt in een interview met The Guardian dat er te weinig wordt gedaan om klimaatverandering tegen te gaan. "Ik wil dat politici het klimaat de hoogste prioriteit gaan geven en het gaan behandelen als een crisis."

Het is niet alsof de Zweedse regering helemaal niets doet. Eerder dit jaar werd een wet aangenomen waarin staat dat het land in 2045 helemaal klimaatneutraal moet zijn. Het wordt de meest ambitieuze klimaatwet tot nu toe genoemd. Voor Greta is het niet genoeg. "Het moet veel sneller", zegt ze.

In dit geval is onredelijk zijn het enige redelijke dat je kan doen.

Greta's leraar Benjamin Wagner

Het meisje voert het protest niet helemaal in haar eentje. Een van haar leraren besloot zijn werk neer te leggen en met haar mee te doen. "Misschien verlies ik mijn baan wel", vertelt de 26-jarige Benjamin Wagner.

Hij vergelijkt het voorkomen van klimaatverandering met voorkomen van de Eerste Wereldoorlog. "We wisten dat het eraan zat te komen, en er zijn allerlei bijeenkomsten georganiseerd om erover te praten, maar niemand deed iets om het tegen te houden."

Hij noemt Greta een druktemaker: "Ze luistert niet naar volwassenen. Maar dit dreigt uit te lopen op een catastrofe en in dit geval is onredelijk zijn het enige redelijke dat je kan doen."

Reacties uit de politiek

Vanuit de politiek druppelen inmiddels reacties binnen bij Greta. Zo zegt een parlementslid van de Groene Partij tegen The Guardian dat ze onder de indruk is van de actie van het meisje. "Maar aan de andere kant vind ik het wel verdrietig dat ze hier moet zitten, omdat de politiek niet genoeg heeft gedaan."

Haar ouders zien het liefst dat Greta stopt met het protest, omdat ze nu niet naar school gaat. Daar heeft ze een antwoord op: "Ik heb mijn boeken bij me." Ze vraagt zich wel af wat ze er aan heeft. "Wat leer ik nou op school? Feiten doen er blijkbaar niet meer toe, want de politiek luistert toch niet naar wetenschappers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl