Bakkers blij met Heel Holland Bakt: 'Maar het is niet hetzelfde'
Een recordaantal mensen keek gisteravond naar de finale van Heel Holland Bakt. Bijna vier miljoen kijkers zagen hoe korporaal Anna Yilmaz door meesterpatissier Robèrt van Beckhoven en culinair journalist Janny van der Heijden werd gekozen tot winnaar.
Dat het tv-programma populair is, merken ze ook bij Vakschool Wageningen. "We zien zeker dat er meer studenten geïnteresseerd zijn in het bakkersvak", zei Martien Peelen, docent bakkerijtechnieken, in het NOS Radio 1 Journaal.
Maar of de populariteit van het programma daadwerkelijk meer studenten oplevert, is de vraag. "Daar zitten nog wel een paar stapjes tussen, zoals een intakegesprek met de student en beroepsoriëntatie. Die zijn heel belangrijk", zegt de docent. "Er is zeker meer aandacht en meer interesse, maar er is ook een tegenwerking: het mbo krimpt, dus uiteindelijk blijft het aantal studenten ongeveer gelijk."
Peelen is blij met de extra aandacht die het vak door Heel Holland Bakt krijgt. "Er wordt in ieder geval een beeld gegeven dat er veel aandacht nodig is om een product te maken. Toch is er wel veel meer voor nodig dan alleen het bakken, zoals op tv getoond wordt."
Geld verdienen
Daar sluit Arjan Huibers zich bij aan. Hij heeft in Achterberg, bij Rhenen, een ambachtelijke bakkerij, waar alle producten met de hand worden gemaakt. "In Heel Holland Bakt wordt niet geproduceerd, daar wordt een taartje gemaakt. Wel onder tijdsdruk gelukkig, dat is een goede zaak", zei hij.
Maar het tv-programma staat in geen verhouding tot het werken in een bakkerij, vindt Huibers. "Hier moet ook geld verdiend worden. Wij kregen bijvoorbeeld een opdracht om vanochtend voor 700 mensen gebak te maken. Wij zijn dus om 00.30 uur begonnen. Dat is de echte bakkerij, dat mag niet vergeten worden. Ik maak lange dagen."
Als ik soms een taart zie die door een amateurbakker is gemaakt, weet ik dat die niet te eten is.
Dat is ook een van de eerste dingen die hij jongeren meegeeft, die zijn winkel binnenkomen en aangeven geïnteresseerd te zijn in het bakkersvak. "Natuurlijk moeten ze wel naar Heel Holland Bakt kijken en daar enthousiast van raken, want het is geweldig hoe ons ambacht daar neergezet wordt. Maar ze moeten zich ook realiseren dat hier gewerkt moet worden en dat er geen één maar tien taarten moeten worden gemaakt."
Hoewel de kandidaten deels dezelfde handelingen en technieken gebruiken, blijven het amateurs "met een degelijk niveau", zegt Huibers. "Als ik soms een taart zie die door een amateurbakker is gemaakt, dan ziet die er fantastisch uit, Maar ik weet dan dat die taart niet te eten is", zegt hij. "Bijvoorbeeld bij een taart met heel veel marsepein. Die mag er dan heel mooi uitzien, maar zo'n taart wil je eigenlijk niet verkopen."
Een taart moet er niet alleen goed uit zien, hij moet dus ook vooral lekker zijn. "Want smaak is een kwaliteit en heel belangrijk. Dat is ook het mooie aan Heel Holland Bakt, waar niet alleen wordt beoordeeld hoe een taart eruitziet, maar ook gekeurd wordt door de meesterpatissier himself."
Open dag
Afgelopen zaterdag hield de bakkersopleiding in Wageningen open dag. "Of er veel gesproken is over Heel Holland Bakt, weet ik niet", vertelt Peelen. "Maar ik denk zeker dat het programma helpt bij de oriëntatie van studenten, die vanaf het vmbo komen en toch een keuze moeten maken voor een bepaald vak. Daar draagt zo'n tv-programma wel aan bij."