Oud-HHB-deelnemers Vincent Prins, Kim van Geemen en Cas Wolters MAX/Roland J. Reinders / Marc van de Graaf / Cas Wolters

Vanavond is de finale van Heel Holland Bakt. Dan wordt duidelijk wie de beste thuisbakker van Nederland is: Anna, Maroeska of Nicole. Het populaire MAX-programma wordt iedere week door zo'n 3,5 miljoen mensen bekeken. Deelname opent deuren, ook voor degenen die niet de finale halen. Je wordt herkend op straat of in de kroeg en krijgt allerlei verzoeken of aanbiedingen.

Kim, Cas en Vincent moeten de ontknoping van deze HHB-editie op de bank volgen, maar hebben wel meegemaakt wat in de schijnwerpers staan met je doet. "Ik had nooit gedacht dat deelname zo veel impact zou hebben op mijn leven", zegt Cas Wolters. In de trein, op straat of op weg naar school is hij "heel wat keren" aangesproken door fans. Hij heeft het gevoel dat iedereen hem kent.

Cas (23), die een gehoorbeperking heeft, groeide samen met zijn gebarentolk Wieke uit tot publiekslieveling. En dat bood allerlei kansen om andere slechthorenden te kunnen helpen. "Zo mocht ik vrijdag de 'bakgebaren' die ik samen met Wieke heb bedacht introduceren aan het Nederlands Gebarencentrum. Inmiddels zijn ze dus gestandaardiseerd, supercool!"

Cas Wolters Eigen foto

Alle positieve aandacht heeft pabo-student Cas zelfverzekerder gemaakt, zowel als mens en als bakker. "Veel mensen vragen mij om tips of workshops. Dat past ook goed bij het vak dat ik leer."

Vincent Prins (26) vond alle aandacht bij vlagen overweldigend. De eerste paar dagen nadat het programma weer op tv was geweest, kreeg hij van zo'n honderd mensen berichtjes. Soms van vrienden uit een ver verleden. "Mensen die ik sinds de basisschool niet meer had gesproken lieten dan weten: ik had dit niet achter je gezocht, maar supergaaf dat je meedoet."

Vincent samen met jurylid Janny van der Heijden MAX / Roland J. Reinders

Kennissen van kennissen vragen Vincent of hij voor verjaardagen een taart voor ze wil bakken. Ook krijgt hij verzoeken om workshops te geven of te jureren bij wedstrijden. "Maar ik moet niet overdrijven, het zal niets zijn vergeleken bij Cas", zegt hij lachend.

Maroeska boos op Omroep Max

Vincent en Cas zijn gezegend met alle prijzende reacties. Niet alle deelnemers van dit seizoen kunnen dat zeggen. De 60-jarige finalist Maroeska Metz kreeg op sociale media bakken kritiek over haar heen: ze zou te professioneel zijn om mee te doen aan de bakwedstrijd.

"Er werd opgeroepen tot een gelehesjesactie in Hilversum om mij uit het programma te zetten", zei Maroeska gisteren in een interview met het AD. "Mijn kookboek moest op de brandstapel, mensen wilden zelfs een uitzwaai-actie organiseren. Dat is best intimiderend." De finaliste kreeg ook te maken met onbekenden die via internet haar bedrijf slechte recensies geven, puur vanwege haar optreden in HHB.

Maroeska verwijt Omroep MAX dat ze in de montage is neergezet als asociaal type. "Ik had iedere zondag weer een knoop in mijn maag, want je weet niet wat ze ervan hebben gemaakt."

Omroep MAX laat weten het te betreuren dat "een kandidaat van Heel Holland Bakt een slecht gevoel overhoudt aan een deelname". "We vinden Maroeska een heel fijne kandidaat en we hebben vanaf het begin van het Heel Holland Bakt-traject intensief contact met haar onderhouden, mede vanwege de commotie op sociale media. We hebben haar geadviseerd, begeleid en gesteund bij diverse persoptredens. We herkennen ons dan ook niet in dit gevoel."

'Heeft ze niet verdiend'

Vincent vindt het "ontzettend treurig" voor Maroeska. "Ze heeft al die kritiek op sociale media niet verdiend." Hij denkt dat het publiek haar verkeerd heeft ingeschat. Zowel Vincent als Cas schetst het beeld dat iedereen het tijdens de opnames van het programma goed kon vinden met elkaar, ook met Maroeska dus. "Ik baal enorm van hoe vervelend sommige reacties op social media zijn", zegt Cas.

Ex-deelnemer Kim van Geemen sluit zich hier ook bij aan. "Ik heb zo'n goede band met Maroeska. En ook met de anderen, ik vind het bijzonder hoe goed iedereen het met elkaar kan vinden." De 31-jarige Amsterdamse kreeg zelf vooral positieve reacties op haar deelname. En net als Vincent soms van mensen waar ze het van tevoren nooit van had verwacht. "Oud-leraren van de middelbare school en zelfs mijn juf uit groep vijf."

Kim van Geemen Heel Holland Bakt

De hoeveelheid aandacht die Kim kreeg, was voor haar "perfect om van te genieten". Niet te veel, maar ook niet te weinig. "Ik vond het prachtig als op mijn werk acht mensen aandachtig luisterden naar wat ik te vertellen had. Het allerleukste was dat mensen me totaal ongeremd bevroegen."

Kim is nog niet benaderd voor bijvoorbeeld het geven van bakworkshops. Zoiets zou ze in de toekomst graag willen doen. "Ik ga wel jurylid spelen bij een bakwedstrijd op mijn middelbare school in Purmerend."

De finale van Heel Holland Bakt begint om 20.20 uur en is te zien op NPO 1.

STER reclame