Maroeska
NOS NieuwsAangepast

Heel Holland Bakt-kandidaat Maroeska blijft gemoederen bezighouden

Heel Holland Bakt-kandidaat Maroeska werd gisteravond door juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden voor de derde keer op rij uitgeroepen tot Meesterbakker en daar zijn veel kijkers het niet mee eens.

Op Twitter en Facebook laten ze weten dat ze het oneerlijk vinden dat zo'n "professional" mee mag doen aan de bakwedstrijd voor amateurs. Ze vinden dat Maroeska hun kijkplezier verpest.

Direct vanaf het begin van dit seizoen werden op sociale media al twijfels geuit over de deelname van Maroeska. Ze zou te professioneel zijn op het gebied van koken en bakken. De kunstenares bracht eind vorig jaar een eigen kookboek uit, heeft een cateringbedrijf en verzorgt culinaire workshops.

Op haar website Maroeska.nl schrijft ze dat ze er ooit van droomde om violist te worden, een opleiding grafisch ontwerper deed en uiteindelijk afstudeerde als beeldhouwer met een expositie van eetbare beelden. Tien jaar geleden begon ze met het opschrijven van haar recepten voor als haar kinderen op zichzelf zouden gaan wonen. Dat resulteerde vorig jaar in het kookboek Hoe dan?

Gouden Kookboek

Maroeska's kookboek was genomineerd voor Het Gouden Kookboek 2018, de prijs voor het beste kookboek die door een jury onder leiding van HHB-jurylid Janny van der Heijden werd toegekend. Van der Heijden onthield zich van stemming toen ze daar achter kwam en de prijs ging naar een ander kookboek. Toch speculeren veel mensen op sociale media dat het 'doorgestoken kaart' is dat Maroeska nu ook weer opduikt in Heel Holland Bakt.

Iemand die bijles geeft is nog geen leerkracht.

Reactie Heel Holland Bakt

Omroep Max betreurt de kritiek "want volgens ons is Maroeska geen professioneel bakker", zegt een woordvoerder tegen de NOS. "De redactie hanteerde dit seizoen hetzelfde criterium als eerdere seizoenen, namelijk dat een kandidaat geen bakkersopleiding heeft gevolgd. Ze heeft leren bakken door het gewoon heel vaak te doen, net als de andere thuisbakkers. Maroeska is ontwerpster van beroep en heeft daar ook een opleiding voor gedaan."

"Het klopt dat Maroeska een kookboek heeft uitgebracht, maar dat maakt haar nog geen professional. Iemand die bijles geeft is nog geen leerkracht", stelt de redactie van Heel Holland Bakt in een reactie op Twitter.

In een interview in De Telegraaf ontkent Maroeska begin december zelf ook dat ze een professionele taartenbakker is. "Goed, ik heb dan wel een kookboek uitgebracht, als het om bakken gaat ben ik écht een amateur."

Deze argumenten lijken echter niet aan te slaan en de discussie over de deelname van de kunstenares blijft de gemoederen bezighouden.

Er zijn ook mensen die het voor Maroeska opnemen. Ze wijzen bijvoorbeeld op de ingestorte taart die Maroeska in de eerste aflevering bakte. Ook zeggen ze dat in haar kookboek met 120 recepten maar zeven taarten, drie cakes en drie recepten voor koekjes zijn opgenomen.

Verder wijzen ze er op dat het bij de redactie van het programma bekend is dat Maroeska een kookboek schreef en catering doet. "Ik neem aan dat Heel Holland Bakt duidelijke regels heeft en blijkbaar voldoet Maroeska daar aan", schrijft iemand op Facebook. "Kookboeken of niet ze is nog steeds een amateurbakker, misschien alleen gewoon beter dan de rest."

Hoewel Maroeska naar eigen zeggen niet veel ervaring heeft met taarten, weet ze wel alles over het maken van een Tarte Tatin, zo is te zien op haar eigen YouTube-kanaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl