NOS Nieuws

Fietser kan talloze boetes krijgen, maar controle is er vooral op licht

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Fietsen met je smartphone in de hand kan je vanaf 1 juli 95 euro kosten. Maar wist jij dat er 55 euro boete staat op rondrijden met een 'ondeugdelijke' trapper? Zo staat er een waslijst aan boetes voor fietsers in de wet waar je misschien nog nooit van hebt gehoord - en die in de praktijk weinig worden uitgeschreven.

35 euro is officieel de boete als je wordt betrapt met een kapotte fietsbel of als je geen hand uitsteekt voor het afslaan. "In de praktijk handhaven agenten hier nauwelijks op", zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond (NPB). "Daar is gewoon geen tijd voor."

Meer controle op fietslichten

De politie focust naar eigen zeggen op verkeersovertredingen die voor direct gevaar zorgen, zoals fietsen zonder licht. Vorig jaar werden daar ruim 43.000 bekeuringen voor uitgeschreven, blijkt uit bij de politie opgevraagde cijfers. Het jaar daarvoor waren dat er bijna 29.000.

Die stijging is volgens de politie het gevolg van meer aandacht voor dit type overtreding. Zowel bij de politie als in de samenleving. "Want zonder licht rijden is echt gevaarlijk", zegt woordvoerder Wendy Gehrmann van de korpsleiding. "Zeker in deze donkere periode."

Fietsen zonder bel is volgens de politie beduidend minder onveilig. "Je kunt als fietser bijvoorbeeld nog even roepen naar iemand." Desondanks is het strafbaar. En je bel is slechts een van de fietsonderdelen die in orde moeten zijn.

De 'prijskaartjes' voor als een van deze onderdelen niet in orde is

Statistieken over het aantal fietsers dat beboet is voor mankementen aan onderdelen, kon de politie op korte termijn niet leveren. Volgens NPB-voorzitter Struijs worden zulke boetes in de praktijk weinig opgelegd vanwege tijdgebrek.

Of het bonnenboekje erbij wordt gehaald, is vooral afhankelijk van twee factoren. Of er dringende andere meldingen zijn (bijvoorbeeld van geweldpleging). En of de fietser door de kapotte onderdelen een gevaar is op de weg. De agent maakt zelf de afweging voor een geldboete of waarschuwing.

Maar het gaat niet alleen om fietsonderdelen, op fietsen onder invloed staat bijvoorbeeld een boete van 100 euro. In 2017 werden in totaal 993 (brom)fietsers op de bon geslingerd omdat ze te diep in het glaasje hadden gekeken. Bij het bijhouden van de cijfers maakt de CJIB geen onderscheid tussen fietsers en bromfietsers.

Niet meewerken aan de alcoholcontrole kan nog eens 95 euro extra kosten. Maar ook in de categorieën voorrang, inhalen, verkeersborden en je positie op de weg kunnen fietsers een boete krijgen.

Ook hiervoor kun je een boete krijgen:

Door rood rijden 90 euro
Niet rechts fietsen op de weg 95 euro
Geen voorrang verlenen aan uitstappende ov-passagiers 150 euro
Op een verkeerde plek stallen 35 euro
Inhalen op een zebrapad 150 euro

Morgen wordt in de ministerraad het voorstel besproken om appen op de fiets voortaan te bestraffen met een boete van 95 euro. De politie zegt van plan te zijn zo'n eventueel verbod te gaan handhaven. De politiebonden zijn echter kritisch over de capaciteit die het toezien op een verbod vereist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl