NOS NieuwsAangepast

Efteling past attractie aan: neusring wordt Afrikaanse klederdracht

De omstreden Afrikaanse en Aziatische poppen in de attractie Carnaval Festival van De Efteling worden aangepast. Volgens het pretpark "krijgen de poppen een uiterlijk dat beter past bij het huidige tijdsbeeld".

In de praktijk betekent het dat de poppen die staan voor Afrika "een nieuwe uitstraling" krijgen. Nu hebben ze nog neusringen en kroeshaar. Dat wordt traditionele Afrikaanse klederdracht. Ook de Aziatische poppen met spleetogen en lange voortanden worden aangepast.

Volgens de directeur van de Efteling past het uiterlijk van de poppen niet meer in deze 'diverse tijd':

'Deze attractie staat bekend om de stereotypen'

In 2016 was er ophef over het mogelijk racistische en kwetsende karakter van twee attracties: Carnaval Festival en Monsieur Cannibale. Een actiegroep schreef een open brief waarin werd gedreigd met acties in het park als "de onderdrukkende stereotyperingen niet verdwijnen".

Volgens woordvoerder Femke van Es van De Efteling roept Carnaval Festival al sinds de opening in 1985 reacties op. Dat werden er in de loop van de tijd meer, vooral van internationale bezoekers en media die "niet met de attractie zijn opgegroeid".

Na het protest in 2016 had het attractiepark een gesprek met actiegroep SOS. "We hebben toen geluisterd naar hun argumenten en zij naar de onze. We hebben toen geen maatregelen genomen en dat hebben ze in het gesprek ook niet geëist."

Voor wie er nog nooit geweest is, of om je geheugen op te frissen: dit is Carnaval Festival:

Vorig jaar werd duidelijk dat de attractie toe is aan groot onderhoud. Zo moet de techniek worden gemoderniseerd en de attractie krijgt energiezuinige verlichting. Dat was volgens Van Es ook het moment om na te denken over de Afrikaanse en Aziatische scènes. "Daarvoor zijn ook experts geraadpleegd. Zo hebben we overleg gehad met de conservator van het Tropenmuseum."

De attractie gaat drie maanden dicht. In die periode worden niet alleen de Afrikaanse en Aziatische poppen aangepast. Ook tientallen andere poppen hebben volgens De Efteling een likje verf nodig. De hele opknapbeurt kost drie miljoen euro.

'Verrast' over hoeveelheid reacties

De veranderingen leiden op sociale media tot veel reacties, zowel positief als negatief. "We hadden natuurlijk verwacht dat er reacties zouden komen", zegt het park. "Dat het er zoveel zouden zijn, verrast ons ook. We zien dat het heel wisselend is en dat gasten in het park milder reageren dan online."

Actiegroep SOS is overigens niet tevreden met de aanpassing van de poppen in Carnaval Festival. De groep zegt dat de Efteling "blijft weigeren de schadelijke invloed van deze racistische onderdrukkende stereotyperingen op kinderen te erkennen". SOS zegt te werken aan vervolgacties.

Het is de actiegroep ook een doorn in het oog dat Monsieur Cannibale vooralsnog niet wordt aangepast. In die attractie stapt de bezoeker in een ronddraaiende kookpot van een Afrikaanse kannibaal. "Er staat nog geen grote onderhoudsbeurt voor deze attractie gepland, ook al is die 31 jaar oud", zegt Efteling-woordvoerder Van Es daarover. "Als die komt, worden aanpassingen zeker overwogen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl