Carnaval Festival
NOS Nieuws

'Efteling-actievoerders willen dat wij hun pijn voelen'

"Nederland moet leren van het koloniale verleden en er met ogen van nu naar kijken." Dat zegt Ineke Strouken van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. "We hebben ons vroeger namelijk als schoften gedragen. Dat is niet meer uit te wissen."

Strouken reageert op de open brief die actiegroep Stop Oppressive Stereotypes stuurde naar het pretpark in Kaatsheuvel. De briefschrijvers vinden de attracties Monsieur Cannibale en Carnaval Festival in het pretpark "uiterst kwetsend en racistisch".

Monsieur Cannibale in De Efteling

Volgens Strouken is de open brief een roep om hulp. "De leden van de actiegroep willen dat wij hun pijn voelen en aan ons laten zien hoe wij vanuit een witte cultuur denken en doen."

Die pijn is te begrijpen, vindt Strouken, maar wel moeilijk te verzachten. "Dat kan alleen door er heel veel over te praten, maar dat valt nog niet mee. Bij sommigen zit het zo diep dat praten soms helemaal niet mogelijk is. Dat geldt voor beide kampen overigens."

Strouken vindt dat veel Nederlanders hun houding moeten veranderen. "Want er is al lang geen sprake meer van een cultuur, maar van meerdere culturen."

Toch merkt Strouken dat de mening over bijvoorbeeld de Zwarte Pieten-discussie aan het verschuiven is. "Die discussie heeft van veel mensen de ogen geopend, maar er is ook nog een grote groep die niet verder kijkt. Die vindt dat er iets van hen wordt afgepakt."

Ook zijn Nederlanders zich steeds meer bewust van het koloniale verleden. "Nu zal bijvoorbeeld niemand meer beginnen over de VOC-mentaliteit, zoals oud-premier Balkenende in 2006 nog deed", zegt Strouken.

Reacties

Op sociale media zijn de reacties verdeeld over de brief van Stop Oppressive Stereotypes. Inge schrijft op Twitter dat de Efteling met de attracties "een bekrompen wereldbeeld toont".

Journalist Kustaw Bessems sluit zich daarbij aan. "Als je gewoon kijkt wat er staat: kan echt niet", schrijft hij in een tweet.

Jan Slagter, oprichter en bestuurder van Omroep MAX, vindt juist dat er geen sprake is van racisme bij de attracties: "Sodemieter op. En Holle Bolle Gijs dan, kwetsend voor mensen met volle wangen?"

Cabaretier Jochem Myjer tenslotte maakt op Twitter ook een vergelijking met Holle Bolle Gijs.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra noemt de discussie over de Efteling-attracties "totale onzin". "Ik kom er af en toe met mijn zoontje, en als je van de Efteling een racistische organisatie weet te maken, ben je compleet van het pad afgegaan", zegt hij tegen De Telegraaf.

Ook andere politici zeggen tegen de krant wat ze van de discussie vinden. Zo noemt PVV-leider Wilders de klachten "gekkigheid". "Ze moeten eens ophouden met overal in Nederland racisme te zien. Dit heeft daar niets mee te maken."

Sprookjespark

"Volgens mij is de Efteling een sprookjespark, dus het gaat om sprookjes en niet om de werkelijkheid", zegt SP-Kamerlid Van Dijk. Volgens hem moeten de actievoerders in gesprek met de Efteling. "Iedereen moet zich daar kunnen vervoegen."

PvdA-fractievoorzitter Samsom vindt ook dat de partijen met elkaar in gesprek moeten. "Het doet mij niet zoveel, maar ik kan me voorstellen dat iemand anders er wel door beledigd is. En dan voeren we in Nederland een gesprek met elkaar."

Ook D66-voorman Pechtold vindt dat de Efteling de klachten serieus moet nemen. Hij noemt het een goede stap dat de directie van het pretpark met de actievoerders in gesprek wil gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl