May wil toch terug naar Brussel om brexit-akkoord open te breken
In een debat in het Britse Lagerhuis heeft premier May gezegd dat ze zal proberen de onderhandelingen met de EU over de backstop te heropenen. De backstop is het onderdeel van het oorspronkelijke akkoord waarmee de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na de brexit open wordt gehouden.
May zei dat ze zal teruggaan naar Brussel om een "belangrijke en wettelijk bindende wijziging" te verkrijgen in het controversiële voorstel. "De enige manier om no-deal te voorkomen is een deal", zei ze in het parlement.
De EU heeft gezegd dat er niets wordt veranderd aan het brexit-akkoord dat in november met het Verenigd Koninkrijk is gesloten. May is zich daarvan bewust, maar denkt dat ze het toch voor elkaar kan krijgen.
De backstop was hét pijnpunt bij de brexit-onderhandelingen. Hier leggen we uit wat het is:
Vanavond stemt het parlement over een aantal amendementen op het brexit-akkoord. Een daarvan is het Brady-amendement, waarmee de backstop uit het akkoord wordt gehaald. Het steunen van dit amendement is een kans om een duidelijk signaal naar Brussel te sturen, zei May.
Vorige maand stemde het Lagerhuis tegen de deal, waarover May twee jaar met Brussel heeft onderhandeld. Zo'n honderd Conservatieve tegenstemmers uit haar partij hebben gezegd dat ze de overige afspraken zullen steunen als de backstop wordt geschrapt. May heeft hun steun hard nodig.
Alternatief
Voor zowel de Britten als de EU is het belangrijk dat de grens openblijft. De Britten vinden een backstop echter niet de juiste manier. Daarom staat er in het Brady-amendement: "We willen af van de backstop en zoeken naar alternatieve regelingen."
EU-kopstukken blijven echter herhalen dat een akkoord zonder backstop geen akkoord is. De enige opening die de EU tot nu toe heeft geboden, is als de Britten met werkbare alternatieve regelingen komen. Maar die hebben ze nog niet op tafel gelegd.