EPA
NOS Nieuws

Timmermans tegen Britten: backstop essentieel voor vrede in Noord-Ierland

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie heeft de Britten laten weten dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland bij de brexit moet openblijven. Zo niet, dan is het oplaaien van geweld in Noord-Ierland, zoals tijdens de burgeroorlog in de laatste decennia van de vorige eeuw, niet te voorkomen.

Timmermans doet een moreel appèl op Britse politici om daar rekening mee te houden. "We hebben in Europa de collectieve morele en politieke verantwoordelijkheid om alles te doen om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt", zei Timmermans tegen persbureau DPA. "Ik zou het niet begrijpen als sommige figuren in Westminster daar onverschillig aan voorbijgaan. Dat snap ik gewoon niet."

Goedevrijdagakkoord

Ook de Britten willen de grens tussen Ierland en Noord-Ierland het liefst openhouden. Dat is in 1998 ook afgesproken in het Goedevrijdagakkoord, dat een eind maakte aan de Noord-Ierse burgeroorlog. Daar komt nog bij dat open grenzen goed zijn voor de economie van beide Ierlanden.

Maar als de Britten uit de EU stappen, wordt de grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland een grens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De EU wil daar hoe dan ook controle over houden. In het uittredingsakkoord is daarom een vangnet opgenomen, de 'backstop'.

Wat dat precies is, leggen we uit in deze video:

Wat is toch die 'brexit-backstop'?

Het Britse Lagerhuis heeft het uittredingsakkoord, zoals het er nu ligt, afgewezen, onder meer vanwege de afspraken daarin over de backstop. Dinsdag stemt het Lagerhuis over amendementen over het schrappen van de backstop-regeling uit het uittredingsakkoord en het begrenzen van de periode dat die backstop-situatie kan duren.

Timmermans zegt in The Guardian dat er aan de backstop-afspraak niet getornd kan worden. "Wat de Europese Commissie betreft is de backstop een essentieel element om Ierland en de rest van Europa te laten zien dat we zij aan zij staan."

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft de Britse premier May in een telefoongesprek nog eens verzekerd dat er over het uittredingsakkoord niet opnieuw onderhandeld kan worden, aldus The Guardian.

Gisteren werd er bij de Noord-Ierse grens nog gedemonstreerd voor een open grens. Omwonenden bouwden onder meer een nepmuur:

'Ons leven wordt ontzettend verstoord als hier een grens komt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl